Comisia Europeana a decis sa impuna sanctiuni comerciale Statelor Unite, masura fiind hotarata dupa ce Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a declarat ilegala o prevedere legislativa in vigoare in SUA, relateaza EUobserver.
Comisia European

Comisia Europeana a decis sa impuna sanctiuni comerciale Statelor Unite, masura fiind hotarata dupa ce Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a declarat ilegala o prevedere legislativa in vigoare in SUA, relateaza EUobserver.
Comisia Europeana a anuntat, spre sfarsitul saptamanii trecute, ca intentioneaza sa impuna o taxa aditionala de 15 la suta in cazul importurilor unor sortimente de hartie, textile si aparatura.
Taxa ar urma sa intre in vigoare de la 1 mai, in conditiile in care "Statele Unite au esuat constant sa armonizeze legislatia in conformitate cu obligatiile sale internationale".
Disputa are legatura cu o lege americana numita Amendamentul Byrd, ce permite companiilor americane sa incaseze "onorarii" antidumping, colectate de la societatile straine despre care se presupune ca isi vand produsele prea ieftin. In declaratia Comisiei se arata ca valoarea totala a sanctiunilor este "putin sub 28 de milioane de dolari". Executivul de la Bruxelles a actionat alaturi de alte sapte state - Brazilia, Canada, Chile, India, Japonia, Coreea si Mexic - in demersul facut la OMC.
Decizia Uniunii ar putea duce la cresterea tensiunilor comerciale transatlantice care planeaza in ceea ce priveste subventiile acordate companiilor aeriene Boeing si Airbus si accesul la pietele europene pe segmentul alimentelor ce contin organisme modificate genetic.

Dezamagire peste ocean

"Suntem dezamagiti ca se ia o asemenea masura. Statele Unite vor continua sa implementeze legile comerciale nationale pentru a ne asigura ca americanii sunt tratati corect", a declarat un purtator de cuvant al departamentului american pentru comert, ca reactie la decizia UE. OMC a declarat ilegal Amendamentul Byrd inca din urma cu un an, aceasta fiind pentru prima data cand atat de multi membri ai organismului comercial international sunt autorizati sa ia masuri cu caracter de represalii in cadrul aceleiasi dispute.
Uniunea Europeana si-a anuntat colaborarea cu celelalte sapte state, precizand ca se asteapta ca partea canadiana sa impuna, in curand, sanctiuni comerciale similare impotriva Statelor Unite.
Decizia Comisiei Europene trebuie aprobata de statele membre inainte de a intra in vigoare la 1 mai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.