Bogdan Lucaciu, student in anul IV al Facultatii de Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti se numara printre cei 20 de castigatori ai celei de-a treia editii a concursului IBM Linux Scholars Challenge, clasandu-se in final pe locul cin

Bogdan Lucaciu, student in anul IV al Facultatii de Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti se numara printre cei 20 de castigatori ai celei de-a treia editii a concursului IBM Linux Scholars Challenge, clasandu-se in final pe locul cinci. Castigatorii au fost alesi dintre 2.923 de studenti inscrisi, provenind de la 897 de universitati, din 76 de tari. Miercuri, 30 martie, in cadrul unei intalniri cu managementul companiei IBM Romania, Bogdan Lucaciu a fost felicitat pentru rezultatele remarcabile obtinute la Concursul International de Programare Linux, sustinut de IBM.
Solutia "High Availability Linux Firewall", propusa de Bogdan Lucaciu si premiata de IBM, furnizeaza capabilitati de inalta disponibilitate pentru dispozitive eServer multiple, fiind selectata, evaluata si punctata de catre un consiliu al expertilor IBM Linux. Sa vedem, insa, ce are de spus tanarul castigator despre propria performanta.
Bogdan Lucaciu a pornit de la lista de propuneri pentru proiecte, existenta in cadrul concursului. Dupa indelungi deliberari, impreuna cu profesorul sau, tanarul student a ales tema care i-a asigurat locul cinci, intr-o competitie la care au participat aproape 3.000 de "creiere" din intreaga lume.
"Am ales partea de comunicare in Linux, de care ma simteam cel mai aproape. M-am axat pe o problema cheie, asigurarea unei comunicatii Linux foarte sigure. Am pornit de la o idee a organizatorilor, pe care am dezvoltat-o", explica Bogdan Lucaciu.Tanarul student considera ca cel mai important criteriu de apreciere a muncii sale de catre evaluatorii proiectului a fost abordarea unei probleme critice in comunicatii.
"Din pacate, pentru utilizatorii de acasa, in acest domeniu, Linux nu avea nimic de oferit, cu exceptia unor alternative comerciale foarte scumpe", spune Lucaciu.

Se poate trai foarte bine si in domeniul IT din Romania

Bogdan Lucaciu este de parere ca gradul de penetrare a programelor open source este, inca, foarte redus in Romania, in special in invatamant, si nu se fereste sa atraga atentia asupra avantajelor care sunt pierdute din vedere. "Eu sunt norocos: in Politehnica se folosesc mult sistemele open source. In sistemul universitar romanesc, in schimb, nici nu se pune aceasta problema. Acest lucru afecteaza si partea stiintifica, dar si partea financiara, pentru ca se cheltuiesc zeci de milioane pe solutii care ofera, de fapt, acelasi lucru precum cele open source", a remarcat Lucaciu.
Castigatorul concursului aminteste faptul ca folosirea programelor open source reprezinta, chiar, o recomandare a Uniunii Europene, urmata fara ezitare de administratia unor tari dezvoltate precum Franta, Germania sau Marea Britanie.
De altfel, Bogdan Lucaciu atrage atentia asupra unui fenomen ingrijorator: pirateria educata in scoli. "In domeniul IT, tara noastra este cunoscuta mai ales pentru lucrurile rele. Sigur ca, daca un student vede ca un profesor vine si instaleaza programe fara licenta, este foarte posibil sa ii imprumute exemplul.
Se invoca scuza materiala; fonduri exista, dar in momentul in care preferi sa cheltuiesti 10.000 de euro pe un laborator, in loc de 1.000 de euro... exact aici ar trebui sa intervina fenomenul open source", considera studentul. Tanarul castigator al IBM Linux Scholars Challenge asteapta, pentru viitor, propuneri de colaborare, si sustine ca nu are de gand sa isi incerce norocul in alta tara. "Astept propuneri de colaborare, momentan din partea profesorilor. Acest proiect a fost ceva demonstrativ, nu poate fi transpus intr-un mediu enterprise.
Oricum, sunt convins ca se poate trai foarte bine si in Romania, cel mai important este sa lucrez in acest domeniu, care asigura, oricum, o situatie materiala satisfacatoare oriunde in lume", afirma Lucaciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.