Analiza pietei imobiliare din Romania reflecta un dezechilibru de proportii intre cerere si oferta. Cei care profita de situatie sunt vanzatorii care au posibilitatea sa impuna preturi exorbitante in comparatie cu venitul mediu al romanilor. ''In sit
Analiza pietei imobiliare din Romania reflecta un dezechilibru de proportii intre cerere si oferta. Cei care profita de situatie sunt vanzatorii care au posibilitatea sa impuna preturi exorbitante in comparatie cu venitul mediu al romanilor. ''In situatia stranie de pe piata imobiliara, definita de dictatura vanzatorilor, o greva a cumparatorilor este tot ce poate fi mai intelept acum, in ideea ca, vreodata, un anumit echilibru se va produce si preturile vor capata repere clare, intrand intr-un normal oarecare'', a declarat Artur Silvestri, expert imobiliar international, citat de agentia Rompres.
"Fiindca, totusi, banii sunt la cel care cumpara, el nu trebuie sa plateasca fara rost. Bineinteles ca reasezarile de pret sunt inevitabile, dar ele nu vor aparea maine; acesta este un proces treptat ce se va impune pe termen mediu", considera Silvestri. Dezechilibrul major al pietei imobiliare reiese din cotele incredibile atinse de oferta de vanzare din Bucuresti, atat la apartamentele standard, cat si la imobilele de prestigiu si la terenuri. Astfel s-a ajuns ca pentru un apartament de patru camere in Militari sa se ceara in jur de 70.000 de euro, iar pentru unul de doua camere in Cartierul Aviatiei peste 58.000 de euro. La terenuri avem aceeasi situatie. Spre exemplu, in Cartierul Primaverii metrul patrat ajunge la 2.500 de euro, iar pe Soseaua Nordului pana la 1.500 de euro pentru metrul patrat. "Indiferent de punctul de vedere, acestea sunt valori, adica traduc o munca personala depusa in bani si, deci, in plati care transfera contravaloarea acestui efort de la o persoana la alta. Invocate adeseori, aceste absurditati de pe piata populara sunt insotite de altele, ce apar - dar se comenteaza mai rar - pe asa-zisa piata de lux. Aici, de fapt, situatia este si mai socanta si preturile sunt absolut impracticabile", a spus Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la UFI Bruxelles.
''Panica bursiera imobiliara este evidenta, dar explicatia acestor episoade neverosimile este foarte simpla si se rezuma intr-o propozitie: exista bani pe piata. Dar, bineinteles, sunt cu precadere bani imaginari, ai creditului ipotecar, exemplificand castiguri din viitor, care pot fi, adeseori, improbabile", subliniaza Silvestri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.