Prima reuniune a nou createi Agentii Nationale de Transplant (ANT) a avut loc ieri, in prezenta a catorva reprezentanti ai Comisiei stiintifice de transplant din cadrul Consiliului Europei, tema abordata fiind "Asigurarea calitatii organelor, tesutur
Prima reuniune a nou createi Agentii Nationale de Transplant (ANT) a avut loc ieri, in prezenta a catorva reprezentanti ai Comisiei stiintifice de transplant din cadrul Consiliului Europei, tema abordata fiind "Asigurarea calitatii organelor, tesuturilor si celulelor". Potrivit pr.dr. Irinel Popescu, director al clinicii de chirugie si transplant hepatic din Institutul Fundeni si reprezentant al tarii noastre in Comisia Europeana de Transplant, in Romania, numarul donatorilor a scazut simtitor, iar daca in 2001 s-a inregistrat un maximum de 21 de persoane, anul trecut acesta a scazut la 9. In aceste conditii, activitatea de transplant, extrem de importanta se desfasoara cu dificultate, o rezolvare a problemei fiind data chiar de infiintarea ANT. Structura care va functiona in subordinea Ministerului Sanatatii, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, va fi partenerul de dialog al structurilor similare europene si va detine toate informatiile din acest domeniu in scopul gasirii cat mai rapide a corespondentelor intre donatori si receptori, a transplantului acestora si a echipelor chirurgicale situate, uneori, la mari distante. ANT va face posibila infiintarea si gestionarea Registrului National de Transplant cu acces permanent, 24 de ore din 24, la informatii privind donatorii si receptorii de organe si tesuturi. Dr. Victor Sota, in calitate de director executiv va avea in vedere o noua abordare a problematicii transplantului, spre exemplu, prin infiintarea unui "coordonator de spital" care sa identifice posibili donatori si sa anunte ANT (activitate in sarcina sectiilor de terapie intensiva, pana in prezent), demersuri pentru obtinerea acceptului familiei, sau prin extinderea notiunii de donator. "Vrem ca, pe langa prelevarea de organe de la persoane aflate in moarte cerebrala, procedura sa fie extinsa si la cei a caror inima s-a oprit ireversibil, de la care sa poata fi luate cornee, tesuturi, vase de sange. In aceste conditii, ar putea fi folosite toate decesele din spital, in vederea transplantului, iar in Romania exista zeci de mii decedati anual. In Anglia, orice donator "non- heartbeating" este dus intr-un spital special, unde sunt prelevate tesuturi, vase sau cornee pentru transplant", a precizat doctorul Popescu.
De asemenea, ANT va avea un Consiliu Stiintific, organ colectiv de conducere si decizie, cu aproape 30 de membri, al carei presedinte va fi rotit la fiecare trei luni. Consiliul va lua deciziile majore privind acreditarea de noi centre de transplant, reacreditarea celor existente, transferuri de organe in strainatate etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.