Parlamentul de la Beijing a adoptat ieri cu 2.896 de voturi pentru si doua abtineri o lege antisecesiune care are scopul de a impiedica miscarile secesioniste din Taiwan sa declare independenta insulei, in caz contrar China fiind indreptatita sa folo
Parlamentul de la Beijing a adoptat ieri cu 2.896 de voturi pentru si doua abtineri o lege antisecesiune care are scopul de a impiedica miscarile secesioniste din Taiwan sa declare independenta insulei, in caz contrar China fiind indreptatita sa foloseasca forta, demers criticat vehement de Taipei si Washington. Autoritatile chineze sustin insa ca nu este vorba despre un decret care propovaduieste recurgerea la forta impotriva Taiwanului sau un "ordin de mobilizare la razboi", ci mai degraba o masura care sa favorizeze schimburile comerciale dintre cele doua parti.
In articolul 8 al legii exista insa trei conditii in care "statul isi poate proteja suveranitatea nationala si integritatea teritoriala prin folositea fortei", respectiv daca fortele separatiste taiwaneze provoaca, in virtutea oricarui principiu si prin orice mijloace, o secesiune; daca un eveniment major creeaza o separare sau in cazul in care conditiile unei reunificari pasnice dispar cu desavarsire".
Legea a intrat in vigoare imediat printr-un decret semnat special de presedintele chinez, Hu Jintao.
Dupa adoptarea legii de catre Parlament, premierul chinez Wen Jiabao a declarat ca aceasta noua dispozitie "vizeaza consolidarea si promovarea relatiilor de-o parte si de alta a Stramtorii Taiwan, incurajarea si facilitarea cooperarii economice, ca si schimburile in diferite domenii ca educatia, stiinta, tehnologia si cultura".
"Textul nu este indreptat impotriva populatiei Taiwanului si nu este o lege antirazboi", a adaugat el, subliniind ca pacea depinde numai de fortele separatiste din insula.
Documentul a fost criticat de autoritatile de la Taipei si Washington, care sustin ca initiativa da nastere unor noi tensiuni si impiedica determinarea viitorului Taiwanului prin mijloace pasnice.
Taiwanul, care are o populatie de 23 de milioane de locuitori, se bucura de o independenta de facto, instituita la sfarsitul razboiului civil dintre comunistii si nationalistii chinezi, in 1949, iar noua lege prevede "un nivel ridicat de autonomie" pentru Taipei dupa o eventuala reunificare pasnica cu Beijingul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.