Importurile de vin au crescut cantitativ anul trecut cu 54 la suta fata de 2003, in timp ce livrarile pe piata externa s-au redus cu 8,6 la suta, a declarat directorul general al Patronatului
National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorgh

Importurile de vin au crescut cantitativ anul trecut cu 54 la suta fata de 2003, in timp ce livrarile pe piata externa s-au redus cu 8,6 la suta, a declarat directorul general al Patronatului
National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Un lucru bun, insa, este ca, dupa mai multi
ani, Romania a inceput sa exporte vin imbuteliat in detrimentul celui in vrac.
''Desi exista interes pentru export, multi producatori prefera sa livreze vin pe piata interna, pentru ca procedurile de livrare la extern sunt complicate si necesita mult timp'', a spus Gheorghe. Producatorii autohtoni trebuie sa suporte cheltuieli suplimentare la export.
Standardele pietei internationale sunt mult superioare celor autohtone, atat din punctul de vedere al calitatii vinului, cat si al prezentarii, ambalarii, fiind necesare importuri de sticle, dopuri de calitate superioara si etichete mai scumpe.
Exporturile s-au redus, anul trecut, de la 410.285 hectolitri in 2003, pana la 375.849 hectolitri. Valoarea vanzarilor pe piata externa a atins aproximativ 26 milioane de dolari. Valoric, cresterea este de 6,05 la suta fata de anul anterior, datorita majorarii livrarilor de vin imbuteliat in detrimentul celui in vrac. S-a exportat in special in SUA, Israel, Rusia si Japonia.
In acelasi timp, importurile au atins, anul trecut, un nivel de 10.014 hectolitri (3,3 milioane de dolari), comparativ cu 6.501 hectolitri in 2003.
Directorul PNVV a afirmat ca, in plus, primele acordate, anul trecut, de Ministerul Agriculturii, in valoare de 4.500 de lei pe litrul de vin imbuteliat, nu au stimulat prea mult interesul companiilor pentru export.

Producatorii cer prime de export mai mari

Viticultura si vinificatia reprezinta 14 la suta in ansamblul sectorului vegetal, fiind unul dintre cele mai importante si apreciate sectoare din agricultura romaneasca. Fiind un produs agroalimentar, vinul este sustinut financiar de catre Guvernul fiecarui stat producator. Uniunea Europeana, principalul nostru concurent, acorda sume mari de bani pentru viticultura si vin.
In prezent, potrivit PNVV, producatorul-exportator este supus efectelor devalorizarii dolarului fata de euro. Majoritatea costurilor de productie sunt in euro, dar exporturile in afara UE sunt incasate in dolari.
Pentru a impulsiona interesul producatorilor autohtoni pentru export, PNVV a solicitat recent Ministerului Agriculturii o prima de export de 15.771 lei pe litru (54 dolari pe hectolitru) pentru vinul cu denumire de origine controlata, livrat in tarile extracomunitare.
Principalele tari vizate de PNVV la export, in acest an, sunt SUA si Rusia, unde cantitatile livrate in 2004 au fost de 7.937 hectolitri, respectiv 4.052 hectolitri.
Conform reprezentantilor PNVV, costurile de productie pentru sticla de vin cu 0,75 litri livrata in tara se ridica la 53.160 de lei (1,83 dolari), comparativ cu 66.825 de lei (2,30 dolari) pentru export. Pretul mediu de vanzare pe piata romaneasca este de 61.134 lei (2,11 dolari), in timp ce la export se ajunge la 76.905 lei (2,65 dolari).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.