Tranzactiile pe piata imobiliara din Romania sunt perturbate, inca, de efectele Legii 112 privind casele nationalizate, apreciaza experti din domeniu. ''Este socant ca dupa 15 ani de la Revolutie mai exista litigii de proprietate in urma retrocedaril

Tranzactiile pe piata imobiliara din Romania sunt perturbate, inca, de efectele Legii 112 privind casele nationalizate, apreciaza experti din domeniu. ''Este socant ca dupa 15 ani de la Revolutie mai exista litigii de proprietate in urma retrocedarilor, conform Legii 112, acestea afectand partea de vanzari rezidentiale'', a declarat Eduard Uzunov, director general al companiei imobiliare Regatta.
"Exista o multime de variante de locuit - cu chirie, in apartament propriu, in casa, vila. Fiecare isi alege locuinta in functie de stilul de viata. Nu trebuie uitate problemele cu care se confrunta partea de vanzari rezidentiale in urma confuziei create de Legea 112. Uimitor este modul in care se trateaza ideea de proprietate, pana nu de mult calificata ca un moft. Sper ca in cel mai scurt timp sa se rezolve neajunsurile," a declarat Eduard Uzunov.
Deoarece, in orice segment de piata, investitiile sunt cuvantul de ordine, in prezent trendul pentru vanzarile de spatii rezidentiale este ascendent, lucrurile se vor aseza, iar preturile se vor alinia in comparatie cu statele vecine.
"O investitie se face luand in calcul suma si segmentul de piata. In ceea ce ma priveste, mi-as cumpara zece spatii comerciale, as achizitiona urgent cateva apartamente in blocuri noi, as cumpara cel putin 1.000 de metri patrati pe care sa-i amenajez pentru birouri si as lua terenuri in viitoare zone rezidentiale, industriale. Orice cumperi la preturile de acum se multiplica o data cu cresterea interesului investitorilor pentru Romania", a precizat Uzunov.
Conform analizelor de la Regatta, perioada in care oferta pentru inchirierea de locuinte era depasita de cerere a trecut, acum tinzandu-se spre un echilibru intre cerere si oferta, raportul calitate/pret fiind echitabil.
Orice investitie are o valoare de piata. Pentru a o stabili, se apeleaza la evaluatori, membri acreditati ai ANEVAR.
"Discutand despre spatiile comerciale care au fost tranzactionate, fie prin vanzare, fie prin cumparare, pornim de la un pret pe piata libera de 300-500$/mp si ajungem in ziua de azi la sume ca 5.000 euro/mp. Datorita cresterii economice si a comertului, a aparut nevoia de spatii pentru depozitare, deci si pentru parcuri logistice", a precizat Eduard Uzunov.

Aderarea va provoca o unda de soc

Integrarea in spatiul comunitar european va propaga o unda de soc in sectorul imobiliar, astfel casele foarte mari vor deveni foarte ieftine din cauza scumpirii cheltuielilor de intretinere, a declarat Eduard Uzunov, director general al companiei imobiliare Regatta. "Se va face diferenta dintre cei care nu au apelat la consultanti imobiliari cand au decis sa investeasca intr-un imobil si cei care au ales in mod responsabil. In contextul scumpirii utilitatilor, cresterii preturilor si controalelor inasprite ale fiscului, vom asista la lichidari de proprietati", a spus Uzunov.
Din perspectiva pozitiva a integrarii europene, Romania va avea ocazia sa-si exploateze la capacitate maxima potentialul de dezvoltare. Pana la aderare si dupa, punctele de atractie pentru investitori sunt orasele mari, cu peste 350.000 de locuitori care au venituri bune. Cele mai avantajate sunt cele amplasate in apropierea granitelor si porturilor. Nici Bucurestiul nu va fi ignorat. Capitala se va extinde, din punct de vedere al sectorului rezidential, inspre Snagov in urmatorii patru-cinci ani. Cu cat infrastructura se va dezvolta, sfera de interes imobiliar se va extinde. Dezvoltarea orasului se face dupa puncte cardinale, putere de cumparare si zone de interes.
"Nu trebuie subestimata influenta pe care o au zonele <> cum ar fi Primaverii. Dupa ocuparea intregii zone, cea mai apropiata devine noul punct de interes si activitate sustinuta", a explicat directorul general al Regatta.
Potrivit lui Uzunov, indiferent de sectorul imobiliar in care alegi sa tranzactionezi, piatra de temelie este locatia. Vizibilitatea si accesul usor la sau dinspre imobil sau teren sunt elementele primordiale pentru orice fel de proiect imobiliar reusit.
"Trebuie sa te simti bine acolo unde hotarasti sa iti ridici casa, sa muncesti, sa investesti. Pana la urma, locatia trebuie sa satisfaca un ego", a precizat Uzunov.

Infrastructura franeaza cresterea volumului operatiunilor industriale

Deocamdata sectorul industrial duce lipsa de constructii noi, moderne, cu acces pentru mijloace de transport de mare tonaj, dar o data ce infrastructura Romaniei se va dezvolta - drumuri, sosele, autostrazi -, vor aparea proiecte de parcuri logistice, localizate la periferia oraselor mari unde exista trafic intens de marfuri, a apreciat Eduard Uzunov, director general al companiei imobiliare Regatta.
In prezent, sectorul imobiliar de birouri este unul dintre cele mai dinamice. Foarte vizibile in acest moment sunt proiectele mari, de clasa A. "In acest segment ne confruntam cu insuficienta de proiecte. Cladirile mari, de clasa A, nu au fost si nu sunt libere, iar cererea pe piata este mare si in crestere. Terenurile foarte vizibile si cladirile deja construite amplasate foarte bine sunt foarte putine. Evolutia pietei imobiliare si a constructiilor depinde de factori mobili, dintre care cel mai important este dezvoltarea economica. Atat timp cat cererea depaseste oferta, este evidenta directia in care trebuie actionat", a afirmat Uzunov.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.