Volumul isi propune sa prezinte publicului larg viata si activitatea celui mare mare muzician roman a aparut recent, in debutul anului Enescu (50 de ani de la moarte), la editura PontFix, sub titlul: "O viata inchinata muzicii: George Enescu".
Volumul isi propune sa prezinte publicului larg viata si activitatea celui mare mare muzician roman a aparut recent, in debutul anului Enescu (50 de ani de la moarte), la editura PontFix, sub titlul: "O viata inchinata muzicii: George Enescu".
Autorul, dl. Titu Bajenescu, nu este un specialist in domeniu, ci doar un iubitor de muzica si un violonist amator, care traieste de peste 35 de ani in Elvetia. Acest inginer roman care s-a impus de mult in Europa ca un reputat specialist in electronica, telecomunicatii, informatica etc., fiind si un prolific autor de lucrari stiintifice (scrise in engleza, germana si franceza), a publicat in ultimii 7-8 ani o serie de carti cu subiecte tehnice si in edituri romanesti. Dar de acolo de departe, din Lausanne, dl. Bajenescu cauta fara contenire noi cai de a vorbi europenilor despre Romania. Iar George Enescu este (sau ar trebui sa fie) unul dintre simbolurile Romaniei in strainatate. Iata de ce dl. Bajenescu, un iubitor de muzica fara pretentia de a fi un profesionist in domeniu, a scris acest volum (care va avea in curand si versiuni in limbile franceza si germana), adresat in primul rand celor asemenea lui. De altfel, marturisirea autorului sustine cele afirmate mai sus: "N-avem pretentia de a fi scris nici o opera literara, nici o lucrare de eruditie muzicala, ci de a fi prezentat - intr-un eseu bine documentat -personalitatea multilaterala a marelui nostru muzician, reflectata fie in marturiile contemporanilor sai, fie in impresiile personalitatilor care au trait dupa disparitia lui". Volumul se citeste cu usurinta, este o lectura agreabila, dar nu numai atat, pentru ca ofera o mare cantitate de informatie, bine sintetizata si corelata cu principalele evenimente sociale, culturale si politice ale epocii in care a trait si creat Enescu.
Probabil ca niciodata nu vor fi prea multe incercarile de a promova pe plan european adevaratele valori ale Romaniei, dar astazi, cu certitudine, aceste tentative sunt insuficiente. Tocmai de aceea, volumul d-lui Bajenescu merita toata atentia. Este ceea ce a inteles firma S&T (o companie austriaca furnizoare de solutii integrate in tehnologia informatiei) care a contribuit la editarea volumului. O firma hi-tech a sprijinit un specialist hi-tech roman cu valente artistice intr-un proiect cultural prin care marele Enescu sa devina mai cunoscut publicului din Romania si de pretutindeni. (M.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.