Justitia este foarte greu de definit, din pacate, ca fiind o putere in stat, avand in vedere starea in care se afla, a afirmat, intr-o emisiune televizata, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, calificand drept "piste
Justitia este foarte greu de definit, din pacate, ca fiind o putere in stat, avand in vedere starea in care se afla, a afirmat, intr-o emisiune televizata, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, calificand drept "piste false" atacurile la adresa magistratilor.
"Sunt piste false, pentru abaterea de la problemele reale ale Justitiei. Fac parte dintr-un plan bine gandit, spunem noi, pentru ca sunt prea multe coincidente", a declarat judecatorul Dan Lupascu, seful CSM.
El a spus ca sunt luati pe rand magistratii, membrii CSM si acest lucru "pune pe ganduri".
"Am inceput verificarile intr-un caz si nu terminam bine ca altcineva apare in atentia opiniei publice", a spus Lupascu, aratand ca nimeni nu este mai presus de lege, daca se dovedeste ca sunt adevarate acuzatiile, insa "de cele mai multe ori sunt simple afirmatii, speculatii". Dan Lupascu a sustinut ca finalitatea actiunilor celor care se ocupa de atacurile asupra magistratilor ar fi ca "justitia nu trebuie sa fie putere in stat". Conform Constitutiei, cele trei puteri ale statului sunt cea legislativa, cea executiva si cea judecatoreasca.
"Nu trebuie sa ne rezumam doar la dispozitiile constitutionale, ci trebuie sa simtim in practica si, din pacate, justitia, in starea in care se afla, este foarte greu s-o definesti ca fiind o putere in stat", a declarat seful CSM.
Intrebat cum comenteaza demersul ministrului Justitiei, Monica Macovei, care a determinat protestul unor procurori din cadrul Ministerului Public, Dan Lupascu a afirmat ca "orice actiune intreprinsa trebuie facuta in baza legii". "Din pozitia de ministru al Justitiei, aceasta are autoritate fata de Parchete conform Constitutiei, numai ca ea poate lua pozitie fata de procurori in baza regulamentului impus de Legea de organizare judiciara", spune Lupascu.
De exemplu, a spus seful CSM, ministrul poate cere verificari prin procurori inspectori, poate cere informatii cu privire la activitatea Parchetelor sau sa dea sugestii si sa ia masuri privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate.
Totodata, Lupascu a subliniat ca nu se poate pronunta in privinta plangerii penale pe care ministrul Macovei a facut-o impotriva sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), procurorul George Muscalu, si a subordonatului sau, procurorul Corina Gheorghisan, care sunt suspectati de favorizarea infractorului si de dezvaluirea identitatii unui martor sub acoperire si care figura in programul de protectie a martorilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.