Noile reglementari ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului privind atribuirea de actiuni in contul restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 1945 -1989 este contestata de fostii proprietari.
"De cand a
Noile reglementari ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului privind atribuirea de actiuni in contul restituirii imobilelor preluate abuziv de catre stat in perioada 1945 -1989 este contestata de fostii proprietari.
"De cand a aparut acest proiect de lege, noi recomandam membrilor sa nu accepte aceasta forma de despagubire, sa atace decizia in instanta si sa ceara despagubiri in lei la valoarea reala a bunului in cazul in care el nu poate fi restituit in natura. Noi am facut un memoriu pe care l-am inaintat presedintelui Romaniei, primului-ministru, Senatului si altor foruri si organe abilitate.
Prin acest memoriu cerem retragerea acestui proiect de lege", ne-a declarat Maria Theodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat. Maria Theodoru mai spune ca despagubirea cu actiuni este o pacaleala asemenea cuponiadei Vacaroiu, si spera ca guvernantii actuali sa faca retrocedarile in natura, deoarece proprietarii nu vor accepta actiunile. "Suntem invitati la Camera Deputatilor la discutii, iar daca proprietarii nu vor primi despagubiri in natura vor cere valoarea reala actuala a caselor in lei, bani pe care statul nu-i va putea plati, deoarece casele au fost vandute la preturi derizorii, iar sarcina va reveni contribuabililor", a mai spus presedintele APDAS. Conform ordinului dat de AVAS la data de 20 ianuarie 2005, persoanele deposedate abuziv vor primi actiuni din partea de capital social detinuta de stat sau de alta entitate implicata in procesul de privatizare la societatile comerciale tranzactionate pe piata de capital, neprivatizate inca.
AVAS va stabili si afisa la sediul sau oferta de capital disponibil destinata masurilor reparatorii prin echivalent. Oferta va cuprinde lista cu societatile comerciale la care exista capital social disponibil pentru privatizare prin restituire, sediul acestora, capitalul social total, cota de capital social disponibila, obiectul de activitate, Codul fiscal, valoarea nominala a unei actiuni, ultima cotatie a valorii actiunii societatii comerciale respective pe piata de capital si durata ofertei. Actiunile se vor acorda la pretul minim, care este valoarea nominala a unei actiuni. Pe durata ofertei de privatizare prin restituire, tranzactionarea actiunilor societatilor comerciale care fac obiectul procedurilor de privatizare prin restituire se va suspenda.
Durata primei oferte de privatizare prin restituire va fi de 90 de zile de la data publicarii.
Dupa 30 de zile de la inchiderea primei oferte de privatizare prin restituire, ofertantul va emite o noua oferta care va cuprinde alte societati comerciale, precum si societati comerciale pentru care, in urma acordarii de actiuni in cadrul primei oferte, a ramas capital disponibil.
In termen de 30 de zile de la primirea certificatului de actionar, persoana indreptatita la masuri reparatorii are obligatia sa solicite inscrierea sa ca actionar la oficiul Registrului Comertului si la Registrul Independent la care societatea comerciala isi tine Registrul Actionarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.