Personificare a primei zile a saptamanii dedicata Lunii, patronata de sfintii crestini Petru si Pavel (Iasi) sau de arhanghelii Mihail si Gavriil (Neamt). Ca personaj mitic, Sf Luni este invocata pentru vindecarea animalelor, mai ales a celor nascute
Personificare a primei zile a saptamanii dedicata Lunii, patronata de sfintii crestini Petru si Pavel (Iasi) sau de arhanghelii Mihail si Gavriil (Neamt). Ca personaj mitic, Sf Luni este invocata pentru vindecarea animalelor, mai ales a celor nascute in ziua de Luni si botezate Lunila sau Lunaia. Este considerata o zi aducatoare de noroc, favorabila inceperii activitatilor specifice industriei casnice (tors, daracit, navadit, tesut, croit), in special a celor de durata, care nu se pot incheia intr-o singura zi (tesutul, cusutul sau brodatul iei sau camasii). Se interzicea in schimb negotul, datul pe datorie, imprumutul bunurilor materiale, mersul la petit si inmormantarea mortilor. Luni reprezinta timpul favorabil efectuarii practicilor de medicina populara. Pentru castigarea bunavointei Sf. Luni, care poate da sanatate copiilor si prosperitate familiei, unele femei o celebreaza prin post, uneori mai sever ca miercurea si vinerea. Despre omul nascut lunea se credea ca este urat, dar foarte sanatos si norocos. Luni este singura zi a saptamanii oprita pentru inmormantarea oamenilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.