Totalul creditelor pentru firme si populatie a avansat, anul trecut, cu 38%, respectiv 26,3% in termeni reali, viteza de crestere cu 22 de puncte procentuale sub cea din 2003, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In volum absol

Totalul creditelor pentru firme si populatie a avansat, anul trecut, cu 38%, respectiv 26,3% in termeni reali, viteza de crestere cu 22 de puncte procentuale sub cea din 2003, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In volum absolut, volumul de credite raportate la finele anului trecut a urcat cu 115.152 miliarde lei, comparativ cu majorarea de 124.152 miliarde lei din 2003. La 31 decembrie 2004, soldul creditelor neguvernamentale a atins 418.031 miliarde lei.
Banca centrala si-a atins, astfel, obiectivul anuntat la inceputul anului trecut, respectiv controlul asupra ascensiunii imprumuturilor pentru firme si populatie la cel mult 30% in termeni reali.
BNR a reusit sa strecoare o sincopa in ritmul de creditare in februarie, cand a introdus unele norme prudentiale de genul solicitarii girantilor. Analiza in structura finantarilor nu poate linisti, insa, BNR. Chiar daca imprumuturile in lei au urcat cu numai 21,5%, respectiv 11,1% in termeni reali, finantarile in devize straine (euro si dolar) au cunoscut o crestere spectaculoasa, de aproape 57% (51,3% fara inflatie).

Creditul in valuta a prins viteza
Creditele in valuta au depasit ca pondere 60% din soldul finantarilor neguvernamentale acordate de banci. Potrivit datelor publicate de BNR in buletinul lunar privind comportamentul financiar al populatiei si al agentilor economici in profil teritorial, finantarile in moneda nationala au avut o cautare mai mare pentru termenele medii si lungi, unde soldul de la finele anului trecut a depasit cu 32% nivelul din decembrie 2003 si a egalat volumul de imprumuturi pe termen scurt.
Datele culese de banca centrala releva pentru 2004 un nivel al creditelor ipotecare de 33.339 miliarde lei (850 milioane euro). Ponderea covarsitoare, de aproape 90%, este detinuta de imprumuturile ipotecare in valuta, cu un total de 29.744 miliarde lei.

Electrocasnicele s-au dat in lei
Moneda nationala detine suprematia la nivelul finantarilor pentru consum. Imprumuturile acordate persoanelor fizice, in afara celor ipotecare, totalizeaza 78.661 miliarde lei (2 miliarde euro), din care 70% sunt denominate in lei.
In luna decembrie, creditul neguvernamental a crescut cu 4,8% (4,2% in termeni reali), pana la un nivel de 418.031 miliarde lei, fiind rezultatul cresterii cu 1,5% a componentei in lei si al majorarii cu 7,1% a celei in valuta. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a majorat cu 3,9%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.