UDMR sustine ca actualele regiuni de dezvoltare economica sunt ineficiente si va propune inceperea demersurilor privind reorganizarea acestora. Liderul Uniunii, Marko Bela, considera ca cele opt regiuni actuale au fost create "in mod artificial" si p
UDMR sustine ca actualele regiuni de dezvoltare economica sunt ineficiente si va propune inceperea demersurilor privind reorganizarea acestora. Liderul Uniunii, Marko Bela, considera ca cele opt regiuni actuale au fost create "in mod artificial" si pledeaza pentru infiintarea unor astfel de structuri "mai mici si mai functionale".
Uniunea va incerca sa convinga Uniunea Europeana asupra necesitatii reorganizarii actualelor regiuni de dezvoltare economica din Romania, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Marko.
In opinia sa, viitoarea reorganizare, care este cuprinsa in programul comun de guvernare, "depinde de UE".
"Am discutat aceasta problema cu seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care ne-a recomandat sa convingem Uniunea Europeana. Noi trebuie sa convingem Uniunea Europeana ca regiunile actuale sunt prea mari.
Va fi insa destul de greu", a precizat liderul Uniunii.
El a adaugat ca aceste regiuni de dezvoltare economica sunt impuse de Uniunea Europeana, "fiecare tara avand obligatia de a le infiinta pentru a primi finantare direct de la Bruxelles, dar si astfel incat acestea sa fie capabile sa cheltuiasca banii".
In prezent, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare economica, acestea nefiind insa, unitati administrativ-teritoriale si neavand personalitate juridica.
Programul de guvernare prevede reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica prin marirea numarului acestora, tinand cont de criterii geografice, socio-economice si culturale, in conformitate cu prevederile europene, in scopul eficientizarii activitatii acestora.
Ineficienta actualelor regiuni de dezvoltare economica a fost remarcata si de fosta guvernare, insa nu s-a procedat la reorganizarea lor. Totusi, tinand cont de discrepantele dintre regiuni, in Planul National de Dezvoltare, pentru a concentra resursele financiare din asistenta acordata de UE, in concordanta cu principiul concentrarii fondurilor structurale, au fost identificate unsprezece zone prioritare, pe teritoriul a sapte din cele opt Regiuni de Dezvoltare, care au fost denumite Zone de Restructurare Industriala.
S-au luat in calcul problemele grave de restructurare industriala cu care ele se confrunta, dar si potentialul acestora privind cresterea economica.
Din nou despre descentralizare
UDMR va pleda, de asemenea, pentru descentralizare, in sensul largirii atributiilor administratiei publice locale si judetene, alocarii unor fonduri consistente, corespunzatoare prevederilor UE si principiului subsidiaritatii.
"Un proces de descentralizare a avut loc si in perioada anterioara, dar acum, acesta trebuie sa fie mult mai larg si mai profund", a afirmat Marko Bela.
Descentralizarea a constituit una din temele sedintei Consiliului National al Alesilor Locali ai UDMR, care a reunit, sambata, la Cluj-Napoca, peste 70 de primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni ai UDMR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.