Cei trei straluciti teologi si desavarsiti ierarhi, cum Biserica nu a mai avut vreodata in acelasi timp, ajunsesera, pe vremea imparatului Alexie Comnen (sfarsitul sec. XI) motiv de discutie si neintelegere: care din cei trei era mai presus de ceilal
Cei trei straluciti teologi si desavarsiti ierarhi, cum Biserica nu a mai avut vreodata in acelasi timp, ajunsesera, pe vremea imparatului Alexie Comnen (sfarsitul sec. XI) motiv de discutie si neintelegere: care din cei trei era mai presus de ceilalti. Sustinatorii lor, oameni de mare cinste si mult imbunatatiti se numeau unii ioanieni, altii vasilieni si altii grigorieni. Trecand cativa ani si pricina nestingandu-se, cei trei sfinti s-au aratat aievea lui Ioan, arhiereul Evhaitienilor aratandu-i ca ei la Dumnezeu una sunt, ca au scris si au invatat dupa cum le-a insuflat Duhul Sfant si drept aceea sa faca o zi de praznuire pentru toti trei pentru a arata egalitatea lor. Iar Ioan, vestit pentru viata lui imbunatatita, a hotarat pentru aceasta praznuire ziua a treizecea a lunii ianuarie, luna care ii pomeneste si separat pe toti trei.
1 februarie: Sf. Mucenic Trifon
Copil inca fiind si pascand gastele, s-a umplut de Duh Sfant si tamaduia toata slabiciunea si alunga demonii, drept care a tamaduit-o si pe indracita fata a imparatului Gordian. Pe vremea si din ordinul imparatului Deciu moare in chinurile la care fusese pus pentru a-si lepada credinta. Este o prezenta importanta in Calendarul popular al romanilor.
2 februarie: Intampinarea Domnului
In aceasta zi, la patruzeci de zile dupa mantuitoarea intrupare si Nastere, cea fara de impreunare barbateasca, din pururea Fecioara Maria, Domnul nostru Iisus Hristos a fost dus in Templu de preasfanta lui Maica si de dreptul Iosif, dupa obiceiul Legii celei vechi. Atunci, batranul Simeon, caruia ii era fagaduit de Duhul Sfant sa nu vada moartea pana ce nu va vedea pe Domnul Hristos, luandu-L in brate si multumind lui Dumnezeu, marturisind a strigat: Acum elibereaza pe robul Tau Stapane, dupa cuvantul Tau in pace! Si cu multa bucurie s-a mutat dupa aceasta de la cele pamantesti, la cele ceresti si nesfarsite. (Vietile sfintilor de peste tot anul)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.