Locatarii imobilului din strada Stelea Spataru nr. 17 din centrul Capitalei au aflat cu uimire din ziarul nostru ca blocul lor va fi consolidat in acest an. Cu uimire spunem, pentru ca ei sunt siguri ca traiesc intr-o cladire foarte rezistenta. Oamen
Locatarii imobilului din strada Stelea Spataru nr. 17 din centrul Capitalei au aflat cu uimire din ziarul nostru ca blocul lor va fi consolidat in acest an. Cu uimire spunem, pentru ca ei sunt siguri ca traiesc intr-o cladire foarte rezistenta. Oamenii contesta profesionalismul celor care au facut proiectul de consolidare si spun ca n-au de gand sa accepte ca timp de 3 ani, cel putin, sa suporte reparatiile. in replica, Ministerul Constructiilor spune ca dragoste cu sila nu se face. Opt cladiri din Capitala au proiectele de consolidare finalizate si primesc in acest an finantare pentru inceperea reparatiilor, iar alte 11 au proiecte in curs de elaborare. intr-un singur caz insa - Stelea Spataru 17 - oamenii refuza deranjul cauzat de lucrari, ei sustinand ca blocul lor este foarte sigur, chiar daca a fost construit in 1936. Locatarii, majoritatea pensionari, sunt nemultumiti ca apar pe lista cladirilor care trebuie consolidate, lucru care ar putea sa sperie eventualii cumparatori sau sa scada preturile apartamentelor.
"Noi am vazut cum se fac consolidarile si de cata neseriozitate dau dovada constructorii, urmarind ce se intampla cu alte blocuri unde lucrarile au inceput de trei ani si nu s-au terminat. Ar fi un cosmar daca am accepta si mai ales nu vom avea certitudinea ca blocul va rezista la un cutremur foarte mare. Riscam sa ne gaseasca cutremurul intr-un bloc forfecat. Ceea ce contestam noi insa este modul in care s-a facut expertiza blocului, in stil ochiometric, specialistii care au venit ignorand faptul ca blocul a fost deja consolidat dupa 1977. Deci ei vin acum si spun ca blocul este avariat, contrazicand ceea ce au facut tot colegii lor dupa 1977", ne-a spus Marga Manciu, administrator.
Elena Ivanus locuieste de 40 ani in blocul din strada Stelea Spataru si isi aminteste cum dupa cutremurul din 1977 au inceput reparatiile si toate familiile din bloc - peste 50 - au fost nevoite sa-si caute un loc de odihna prin vecini. Iar acest lucru a durat trei ani. "Daca ni s-ar asigura locuinte pe perioada lucrarilor, poate ca am fi de acord. Sunt si pensionari care au mai mult de 6 milioane lei lunar si ei ar trebui sa plateasca consolidarea si nu isi permit sa faca aceasta investitie pe urmatorii 20 de ani. Unii nici nu mai traiesc atat!".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.