Pretul apei minerale si al sucurilor ar putea creste, in perioada urmatoare, din cauza unei taxe vamale de trei la suta pentru importul de granule PET, a declarat, ieri, Octavian Cretu, presedintele Romaqua Group Borsec. Potrivit acestuia, Guvernul a
Pretul apei minerale si al sucurilor ar putea creste, in perioada urmatoare, din cauza unei taxe vamale de trei la suta pentru importul de granule PET, a declarat, ieri, Octavian Cretu, presedintele Romaqua Group Borsec. Potrivit acestuia, Guvernul a introdus aceasta taxa prin Hotararea de Guvern 2169/2004 pentru a proteja productia autohtona de granule PET. Singura problema este ca nu exista astfel de producatori in Romania, a precizat Cretu.
Presedintele Romaqua a afirmat, totodata, ca in urma acestei masuri, pretul apei minerale ar putea creste cu sume cuprinse intre trei si 10 la suta, in timp ce sucurile se pot scumpi cu valori intre 3,5 si 10 la suta.
"In industria apei minerale, pretul granulelor PET au o pondere de 40-60 la suta dintr-un produs. La apa minerala, marja de profit este foarte mica, iar banii se castiga prin miscarea unor cantitati foarte mari de marfa pe piata. Fara sa fie intrebata confederatia patronala din care facem parte sau macar vreun producator, s-a introdus aceasta taxa vamala, care se adauga la cresterea tarifelor la energie, la combustibil si la transport, acesta din urma avand o pondere importanta in costuri", a declarat Octavian Cretu.
Acesta a precizat, de asemenea, ca piata interna va fi cea mai afectata de cresterea preturilor, intrucat exportul are o pondere de doar doi la suta din productia realizata.
"Putem renunta la piata externa. Insa, daca tot scadem cantitatile exportate, acest lucru afecteaza balanta externa", a precizat Cretu.
Presedintele Romaqua a afirmat ca producatorii romani de ape minerale nu pot fi competitivi pe o piata precum, de exemplu, Statele Unite, unde ar fi nevoiti sa exporte la un pret de 31 de centi pentru o sticla de un litru si jumatate.
"Vine apa minerala din tari europene, de exemplu, care dau prime, subventioneaza exporturile, avand, astfel, preturi mult mai mici", a afirmat Cretu.
Conform presedintelui Romaqua, incurajarea productiei autohtone de granule PET nu reprezinta o solutie viabila, din cauza competitiei externe, in special din Asia, construirea unei fabrici cu o capacitate de 20.000-30.000 de tone pe an costand 15 milioane de euro, in conditiile in care cererea in Romania este de 80.000 de tone pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.