O suma fabuloasa pentru orice muritor de rand. 57.000 de euro este castigul pe care o firma il promitea credulilor, dupa ce ii atragea intr-un joc piramidal, pus pe picioare de sase romani. Zeci de amatori s-au lasat incantati de aceasta idee, insa n

O suma fabuloasa pentru orice muritor de rand. 57.000 de euro este castigul pe care o firma il promitea credulilor, dupa ce ii atragea intr-un joc piramidal, pus pe picioare de sase romani. Zeci de amatori s-au lasat incantati de aceasta idee, insa nu s-au ales cu nici un profit. Din contra, au pierdut bani buni si asta in speranta ca vor deveni miliardari peste noapte. Desi, Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Satu Mare a atras atentia inca din vara anului 2003 ca ceva este in neregula, oamenii au continuat sa faca jocul escrocilor.
Purtatorul de cuvant al IPJ Satu Mare, inspector principal Dan Moisa, ne-a declarat ca opinia publica a fost informata, la 19 august 2003, despre existenta acestei societati, tocmai pentru a nu cadea in plasa rau-voitorilor. "Am informat cetatenii despre faptul ca a luat fiinta o asociatie ce are ca scop obtinerea de venituri in mod ilicit, dupa model piramidal, dar mesajul nostru nu a prea fost luat in seama", a precizat Moisa.
La acea data, politistii demarasera deja cercetarile stabilind ca este vorba de Asociatia Society Club, cu sediul in localitatea prahoveana Busteni, si cu puncte de lucru in Bucuresti, Baia Mare si Cluj. Cu toate acestea, in Satu Mare s-au gasit 11 persoane care nu i-au crezut pe cuvant pe politisti si au pompat bani in jocul-minune. Dupa ce erau racolati, oamenii erau amagiti cu un castig aproape incredibil, 57.000 de euro!?!
Pentru a ajunge in posesia acestor bani, cei interesati erau obligati sa parcurga mai multe etape. "Initial, li se solicita participarea la un seminar de trei ore, contra sumei de 700.000 de lei. Dupa o zi-doua, cetatenilor li se cerea sa plateasca 200.000 de lei taxa de inscriere, pentru ca apoi sa faca o investitie in cadrul asociatiei de 1.750 de euro. Abia dupa achitarea sumei in valuta, persoana respectiva devenea membru al Society Club", ne-a declarat Dan Moisa.

Au semnat, dar nu au vazut contractele
Urmatoarele conditii puse de membrii firmei erau din ce in ce mai intortocheate. Pentru a obtine cei 57.000 de euro, fiecare persoana inscrisa in club trebuia sa racoleze cate 5 persoane, care la randul lor erau obligate sa gaseasca alte 5 s.a.m.d.
Pentru prima persoana din cele 5, cel ce a racolat-o si a inscris-o in asociatie primeste 700 de euro, din care i se retine 10%, iar pentru urmatoarele - 1.000 de euro. Pentru fiecare persoana racolata de cele pe care le-a inscris in club, cel in cauza primea cate 200 de euro. Anchetatorii spun ca intre persoana care doreste sa intre in club si asociatie se incheie un contract de angajament sau de creditare, iar pentru banii incasati nu se elibereaza chitanta, acestia fiind predati responsabililor zonali in baza unor declaratii.
"Desi in contractele de angajament semnate, respectivul a declarat ca accepta si intelege prevederile statutului si ale regulamentului asociatiei, nici unul nu a vazut aceste documente. Cei ce au achitat taxa de inscriere, de participare la seminar si cei 1.750 de euro si nu reusesc sa racoleze alte persoane nu primesc banii inapoi, in schimbul acestora avand doar dreptul de a fi membru al Society Club", a mai precizat purtatorul de cuvant al IPJ Satu Mare.

Dosarul nr. 7794/2004, finalizat de politisti
Serviciul de Investigare a Fraudelor a finalizat cercetarile in dosarul penal nr. 7794/2004 privind activitatea Society Club Bucuresti, constatand ca, in perioada 2002-2004, prin intermediul acestei firme, s-au derulat operatiuni specifice unui joc de tip piramidal.
Vitali Constantin Ivanou, 31 de ani, din Constanta, Marieta Nutu, 44 de ani, si Ion Ciobanu, 39 de ani, ambii din Calarasi, Petru Efros, 37 de ani, si Ioan Saracu, 49 de ani, ambii din Bucuresti, si Daniel Mihaiseanu, 39 de ani, din Busteni, toti membrii ai consiliului de conducere al societatii, se fac vinovati de evaziune fiscala, inselaciune, fals in declaratii si spalare de bani. Mariana Stefan, 29 de ani, din Giurgiu, Stelian Poponet, 36 de ani, Ciprian Onofrei, 28 de ani, amandoi din Cluj, si Eniko Marian, 32 de ani, din Satu Mare, toti detinand functia de manager zonal, sunt acuzati de evaziune fiscala si inselaciune. In timpul cercetarilor, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului Finantelor Publice a confirmat faptul ca activitatea Society Club a fost una de joc piramidal, astfel ca Directia Generala a Finantelor Publice Prahova a dispus confiscarea sumelor incasate, in valoare de aproximativ 20,9 miliarde de lei. Autorii acestei escrocherii sunt cercetati in stare de libertate, decizie luata de Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.