Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a anuntat, recent, ca pretul gazelor naturale va creste cu 20 la suta, de la 1 aprilie 2005. Desi era de asteptat ca mediul de afaceri sa reactioneze dur la acest anunt, asa cum s-a intamplat in ultimi

Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, a anuntat, recent, ca pretul gazelor naturale va creste cu 20 la suta, de la 1 aprilie 2005. Desi era de asteptat ca mediul de afaceri sa reactioneze dur la acest anunt, asa cum s-a intamplat in ultimii ani la fiecare crestere a costurilor de productie, oamenii de afaceri au ales un ton moderat, ingrijorarea fata de aderarea la Uniunea Europeana facand ca acestia sa accepte resemnati noile tarife. Mai mult, unii dintre intreprinzatori afirma ca este chiar "o intoarcere la normalitate".

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol: Vrem in Europa cu preturi protejate
Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, considera ca majorarea tarifului la gaze naturale este normala, in contextul liberalizarii pietei.
"Nu este vorba despre o crestere de pret, ci despre liberalizarea pietei care se produce si care este un lucru pozitiv. Vrem sa intram in Europa, dar in acelasi timp vrem sa avem preturi protejate - nu se poate, trebuie sa alegem", a declarat presedintele Rompetrol.
Conform acestuia, este vorba doar despre o previziune de crestere a pretului, in contextul in care Romania nu poate acoperi necesarul intern de gaze naturale din productia proprie, astfel incat trebuie sa recurga la import.
"Rusii ne vor vinde gaze la acelasi pret ca si celorlalte tari, nu incape vorba despre acte de caritate", a precizat Patriciu.
Conform presedintelui Rompetrol, majorarea tarifului la gazele naturale nu va avea impact asupra pretului produselor petroliere, ci asupra pietei.
"In Romania se va intampla o restructurare a sistemelor de incalzire, ca in Europa. Acolo, cele mai ieftine sisteme de incalzire sunt cele cu combustibil solid, iar in ordine crescatoare urmeaza cele cu combustibil lichid si cu gaz, cele mai scumpe fiind cele care folosesc electricitatea", a precizat Patriciu. Acesta a adaugat faptul ca 53 la suta dintre romani se incalzesc cu lemne si taie in acest scop 40.000 de hectare de padure in fiecare an.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte UGIR: Nu este o bucurie, dar trebuie sa ne adaptam
"Aceasta crestere de pret la gazele naturale este ca si viata: suntem nevoiti sa ne adaptam la cerintele Uniunii Europene, fie ca ne place sau nu acest lucru", a precizat Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).
"Nu este o bucurie, intrucat ne va reduce competitivitatea si profitabilitatea, atat cat mai exista la intreprinderi, insa trebuie sa ne adaptam. 50 la suta dintre societatile existente in statele care au aderat la Uniunea Europeana au murit, ceea ce nu este o tragedie decat pentru acele firme, in locul carora apar, oricum, altele pe piata. Acest lucru ne asteapta si pe noi, daca nu ne pregatim", a afirmat Stefan Varfalvi.
Conform prim-vicepresedintelui UGIR, preturile in Romania ar trebui sa creasca, teoretic, mai incet decat in alte state, datorita faptului ca resursele interne acopera o buna parte din cerere.

Mihai Visan, director executiv ARC: Costurile de productie ar putea creste cu doua-trei procente
Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, este de parere ca majoritatea procesatorilor ar trebui sa poata absorbi aceasta crestere a pretului gazelor naturale.
"Nu am facut inca o evaluare exacta a impactului pe care il va avea majorarea tarifului la gaze asupra industriei noastre. Estimativ, in functie de fabrica respectiva, costurile de productie ar putea creste cu doua-trei procente", a precizat directorul ARC. Acesta a afirmat, totodata, ca impactul asupra preturilor la produsele din carne depinde de o serie de alti factori, precum carnea.
"Daca avem conditiile necesare, majoritatea procesatorilor ar trebui sa poata absorbi aceasta scumpire a gazelor naturale. Am inteles cu totii ca in doi ani trebuie sa ajungem la preturile din Uniunea Europeana", a precizat Mihai Visan.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.