La primele ore ale diminetii de ieri, pe un frig ce te-ndemna mai degraba sa stai in casa, cateva zeci de simpatizanti ai "mult iubitului conducator" Nicolae Ceausescu s-au adunat la portile Cimitirului Ghencea. Ca in fiecare an, pe 26 ianuarie, nost
La primele ore ale diminetii de ieri, pe un frig ce te-ndemna mai degraba sa stai in casa, cateva zeci de simpatizanti ai "mult iubitului conducator" Nicolae Ceausescu s-au adunat la portile Cimitirului Ghencea. Ca in fiecare an, pe 26 ianuarie, nostalgicii "vremurilor glorioase" au aprins lumanari la mormantul celui care a condus Romania comunista vreme de 24 de ani. Daca ar mai fi trait, Ceausescu ar fi implinit, ieri, 87 de ani.
In ciuda frigului de afara, aproape o suta de pensionari, incotosmanati in sube saracacioase si cu capetele acoperite cu caciuli de blana, s-au strans pe langa gardurile Cimitirului Ghencea. In aer, miros de naftalina. Zgribuliti de frig, asteapta semnalul prin care sunt anuntati ca se pot aduna in jurul mormantului in care se odihneste Nicolae Ceausescu. La un moment dat apare preotul, iar in cateva secunde, langa cavoul lui Ceausescu, abia daca se mai poate arunca un ac. Incepe slujba. Printre sunetele cadelnitei, batranii isi dau cu parerea. "Basescu vrea, dar o sa-l termine miliardarii. Tot Ceausescu era mai bun pentru romani", spune unul dintre ei. Frigul scurteaza slujba de pomenire, iar in mai putin de zece minute, preotul incheie cu "Dumnezeu sa-l odihneasca!".
Dupa cateva momente de reculegere, un barbat cocotat pe marginea unui cavou citeste un discurs. "Din an in an suntem tot mai putini. Poate ca acum, o data cu unificarea Partidului Socialist Unit cu Partidul Muncitoresc si Alianta Socialista, vom fi mai multi. Tot ce se intampla astazi in Romania este hotarat in afara. Ceausescu nu ar fi acceptat niciodata asa ceva. (...) Cerem rejudecarea procesului lui Nicolae Ceausescu si pedepsirea celor care
l-au asasinat. Vremurile de acum nu se compara cu cele in care la carma Romaniei se afla tovarasul Nicolae Ceausescu" - astfel se incheie cuvantarea elogioasa.
Raspanditi prin curtea cimitirului, pensionarii continua sa comenteze intre ei. "Inainte te baga fortat sa muncesti, nu te lasau sa mori de foame pe strazi, acum nu se mai uita nimeni la tine", se destainuie suparat Nicolae Costache, de 60 de ani. Gheorghe Zbagaru se recomanda matematician. Revoltat, nu intelege de ce in Romania este interzisa infiintarea unui partid comunist. "Este neaparat nevoie de un partid veritabil de stanga", spune transant Zbagaru. Dupa nici o ora, curtea cimitirului redevine aproape pustie. Nostalgicii lui Ceausescu se risipesc catre case.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.