Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ca prim obiectiv al sau in noua calitate pe care o are o ampla reforma funciara, care are ca punct central proprietarul, cu drepturile si obligatiile sale. El promite restituirea tuturor terenurilor
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a declarat ca prim obiectiv al sau in noua calitate pe care o are o ampla reforma funciara, care are ca punct central proprietarul, cu drepturile si obligatiile sale. El promite restituirea tuturor terenurilor, agricole si forestiere, proprietarilor deposedati. Pana atunci, se va forma o comisie care sa analizeze stadiul retrocedarii terenurilor stipulate de legile funciare ce au fost adoptate pana acum. Totodata, aceasta comisie are rolul de a stabili si cauzele care obstructioneaza aplicarea acestor acte normative de retrocedate, pentru a fi promovate masuri de deblocare a procesului de restituire.
Intr-o conferinta de presa desfasurata la Suceava, ministrul Agriculturii a anuntat ca un colectiv din care face si initiatorul Legii 1/2000, Vasile Lupu, va incepe, de saptamana aceasta, sa lucreze la modificarea legilor fondului funciar, transmite Mediafax. El a aratat ca din aceasta comisie interministeriala de lucru vor face parte si oameni care au lucrat in justitie, in notariate, pe probleme de fond funciar. "Normele de aplicare a legilor funciare existente au slutit spiritul legii", a declarat Gheorghe Flutur. El a precizat ca exista unele particularitati zonale generate de modul in care s-a facut nationalizarea terenurilor. Pentru accelerarea procesului de retrocedare, ministrul Agriculturii preconizeaza infiintarea unor "tribunale ale pamantului sau complete specializate", prin care litigiile generate de retrocedarea terenurilor vor fi judecate in regim de urgenta. "Urmeaza o intalnire cu ministrul Justitiei pentru a initia demersurile de infiintare a acestor tribunale", a spus Flutur. El a precizat ca modificarile la care se gandeste pentru accelerarea desfasurarii proceselor cu actiuni funciare vizeaza inclusiv scurtarea termenelor de judecata.
Ministrul Agriculturii a declarat ca va fi elaborat un pachet legislativ prin care vechii proprietari sa-si primesca toate terenurile inapoi. "Retrocedarea integrala a proprietatilor funciare se va face in cel mult o jumatate de an de la adoptarea legii", promite Flutur. "Merita asumarea raspunderii Guvernului pentru acest pachet legislativ", a precizat el. Ministrul a tinut sa atraga atentia ca este partizanul retrocedarilor in natura si numai in cazul in care nu se poate, abia atunci proprietarul sa fie despagubit in bani. Flutur a atras atentia ca nu vor fi afectate terenurile date deja pentru a respecta principiul retrocedarii pe vechiul amplasament. "Totusi, in acest fel scade sansa pentru retrocedarea in fapt", a adaugat el. Ministrul a spus ca pentru retrocedarea padurilor nu este nici o problema, statul detinand o suprafata importanta. In schimb, pentru asigurarea terenurilor agricole solicitate, se va apela la rezerva de stat, care este administrata de Agentia Domeniilor Statului (ADS). Ministrul a precizat ca nu au fost stabilite detaliile modului de retrocedare a terenurilor agricole, dar considera ca proprietarii vor putea opta intre a primi pamantul departe de casa, acolo unde exista disponibil, si a primi bani. "Daca vrea, un proprietar de la Satu Mare poate primi teren in Insula Mare a Brailei", a spus ministrul. El a apreciat, la Suceava, ca "sunt foarte multe lucruri de modificat" in ceea ce priveste legislatia de fond funciar, aratand, printre altele, ca terenurile aflate in prezent la ADS trebuie retrocedate vechilor proprietari."Noi, ca optiune, nu vrem sa favorizam anumiti oameni care sa concesioneze pe un anumit numar de ani niste suprafete, ci dorim sa revina fostilor proprietari", spus Flutur.
Noua lege de retrocedare va viza absolut toate tipurile de proprietari si toate proprietatile lor. Este in curs de definitivare procedura de atribuire Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor a 90.000 ha de padure. Flutur a declarat ca actul normativ referitor la padurea Bisericii din Bucovina va fi amendat in vederea asigurarii mijloacelor de administrare a fondului forestier primit. "Vor fi date pepiniere, drumuri, casele forestiere si alte mijloace necesare, cum sunt echipamente de stingerea incendiilor si paza padurii", a declarat ministrul Agriculturii. El a precizat ca toti ceilalti proprietari, inclusiv primarii, de exemplu, care au primit padure vor beneficia din partea statului de mijloace necesare administrarii terenurilor forestiere in conformitate cu Codul silvic. Totusi, aceste ajutoare vor fi date cu respectarea unor conditii. Ministrul a declarat ca, de exemplu, Biserica ar putea fi obligata, in schimb, sa-si dezvolte rolul filantropic.
Cat priveste terenurile agricole de stat, ce vor ramane dupa retrocedarea totala planuita de ministru, acestea vor intra intr-un program de privatizare. Flutur nu a putut preciza cum se va proceda - "poate fi vorba de externalizarea managementului" -, dar se va face o analiza prin care sa se stabileasca cea mai buna forma de privatizare. "Plecam de la ideea ca statul este cel mai prost administrator si genereaza coruptie", a spus Flutur. Pe de alta parte, "contractele incheiate pana acum si care vizeaza terenurile agricole vor fi respectate", a declarat ministrul Agriculturii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.