Banca Nationala a Romaniei trebuie sprijinita in efortul de reducere a inflatiei de la 9,3% la 7%
in 2005, prin actiuni de reducere
a arieratelor si limitarea cresterii veniturilor sub dinamica
productivitatii, a declarat, ier
Banca Nationala a Romaniei trebuie sprijinita in efortul de reducere a inflatiei de la 9,3% la 7%
in 2005, prin actiuni de reducere
a arieratelor si limitarea cresterii veniturilor sub dinamica
productivitatii, a declarat, ieri, economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea.
"Doua dintre parghiile de reducere a inflatiei au fost apasate pana la fund in anul precedent: politica de curs si politica fiscala. Alte instrumente care nu au ajutat la reducerea inflatiei au fost politica veniturilor si cea privind arieratele. Pe aceste doua segmente se poate pedala mai mult daca ne angajam in mod serios la reducerea inflatiei", a afirmat Lazea la seminarul "Anul economic 2005 si mediul de afaceri", organizat de FIN Media.
"Conlucrarea foarte buna de pana acum dintre BNR si Ministerul Finantelor Publice trebuie sa se imbunatateasca si mai mult. Doar cu politica de curs si cu cea de dobanzi nu se va putea reduce rata inflatiei de la 9,3% la 7%", a explicat Lazea.
Pentru acest an, Guvernul Tariceanu isi propune un deficit bugetar de 1,5% si va incerca sa convinga expertii Fondului Monetar International ca acest nivel nu pune in pericol obiectivul de inflatie.
O alta decizie a Guvernului care ar putea afecta procesul de dezinflatie o reprezinta introducerea cotei unice de 16%. Suplimentul de venituri obtinute de populatie si agentii economici ar putea sa duca la o noua expansiune a consumului, determinand astfel un alt factor de presiune asupra preturilor. "Romania, care anul trecut a avut inflatie de o cifra pentru prima oara in ultimii 15 ani, are, de acum, o noua stacheta internationala: consistenta politicilor macroeconomice nu poate fi decat mai buna, intrucat suntem monitorizati indeaproape de specialistii intregii lumi", a precizat Lazea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.