Asistentii medicali nu pot fi obligati de nimeni sa incheie contracte individuale de asigurare pentru raspundere civila profesionala, a declarat Liliana Iordache, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR). ''De la i
Asistentii medicali nu pot fi obligati de nimeni sa incheie contracte individuale de asigurare pentru raspundere civila profesionala, a declarat Liliana Iordache, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR). ''De la inceputul acestui an am primit cateva semnale de la multe unitati spitalicesti din Neamt, Galati, Botosani si Bucuresti potrivit carora fie directorii directiilor judetene de sanatate publica, fie directorii spitalelor sau sefii clinicilor din unitatile spitalicesti
le-au spus asistentilor medicali ca, in 2005, trebuie sa incheie obligatoriu contracte individuale de malpraxis. Nimeni nu are voie sa-i forteze pe acestia sa incheie asemenea contracte'', a adaugat Iordache. Aceasta a subliniat faptul ca ''in conformitate cu Legea 307/2004 angajatorul trebuie sa faca asigurarea colectiva a asistentilor medicali dintr-un fond special al spitalului. Daca totusi exista un asistent medical, angajat intr-o unitate sanitara de stat, care vrea sa incheie contract individual de asigurare pentru malpraxis, el poate face acest lucru, dar nesilit de nimeni. Poate pentru el contractul respectiv reprezinta o metoda de precautie. Tot legea prevede ca doar asistentii medicali care vor sa-si deschida cabinete particulare trebuie obligatoriu sa incheie cu societatile de asigurari autorizate contracte individuale de malpraxis''.
Deja, OAMMR a trimis o nota la directiile judetene de sanatate publica si la unitatile sanitare in care se atrage atentia asupra faptului ca, potrivit legii, asistentii medicali nu pot fi obligati sa incheie contract individual de asigurare pentru raspunderea civila profesionala.
Totodata, OAMMR a decis, pentru cei care doresc sa incheie asigurare de malpraxis, valoarea minimala a contractelor pe anul 2005: ''Asistentii medicali si moasele care lucreaza in spitale pot incheia contracte de 5.000 de euro, cei din unitatile de medicina primara, ambulatorii - 2.000 de euro, iar asistentii de farmacie - 1.000 de euro. Asistentii medicali si moasele au posibilitatea sa incheie contracte cu valori mai mari decat cele minimale''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.