Activul net al fondurilor mutuale a atins, la finele anului 2004, un total de 4.643,9 miliarde lei (114,6 milioane euro), in crestere de aproape patru ori, in timp ce numarul investitorilor a urcat cu doar 7%, reiese din datele Uniunii Nationale a Or
Activul net al fondurilor mutuale a atins, la finele anului 2004, un total de 4.643,9 miliarde lei (114,6 milioane euro), in crestere de aproape patru ori, in timp ce numarul investitorilor a urcat cu doar 7%, reiese din datele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Potrivit datelor UNOPC, la sfarsitul anului trecut, pe piata interna activau 19 fonduri mutuale, gestionate de 11 societati de administrare a investitiilor (SAI).
"Finalul anului 2004 gaseste industria fondurilor mult mai bine structurata si pregatita sa faca fata provocarilor pe care evolutia dobanzilor la depozitele bancare, aprecierea leului fata de euro si liberalizarea contului de capital le aduc in fata administratorilor de fonduri in anul 2005", se arata in comunicatul UNOPC.
Raportat la rata inflatiei, care a coborat la 9,3% in 2004, toate fondurile mutuale au consemnat cresteri peste indicele preturilor de consum. Performantele fondurilor mutuale in 2004 s-au datorat, in principal, cresterii pietei bursiere si dobanzilor practicate de banci si Ministerul Finantelor Publice la certificatele de trezorerie. Cu cresteri de peste 40%, cele mai performante fonduri in 2004 au fost cele care si-au plasat cea mai mare parte a activelor in actiuni cotate pe piata de capital.
In categoria "Fonduri de actiuni" intra Napoca, Intercapital, Omninvest, KD Maximus si Fondul Oportunitati Nationale (FON), ponderea actiunilor cotate situandu-se intre 40 si 60% din totalul activului, la care se adauga certificatele de trezorerie (15-30%) si depozitele bancare (10-30%).
Cresteri superioare ratei inflatiei, intre 15 si 40%, au raportat si organismele de plasament colectiv din categoria "Fonduri diversificate", ale caror plasamente au vizat atat instrumentele cu venit fix (titluri de stat, depozite, obligatiuni), cat si actiunile, abordand o strategie echilibrata, pentru a obtine randamente bune, dar mentinand un nivel de risc mediu. Conform UNOPC, fondurile Active Dinamic, BCR Dinamic, Capital Plus, Fortuna Clasic, Integro si Transilvania intra in aceasta grupa, fiind caracterizate prin investitii in actiuni cotate reprezentand 10 - 45% din activ, restul plasamentelor vizand instrumentele cu venit fix, respectiv certificate de trezorerie (20-55%) si depozite bancare (5-25%).
Fondurile BCR Clasic, Fondul pentru Comert Exterior (FCEx), Fortuna Gold, Orizont, Tezaur si Vanguard Protector se incadreaza in clasa "Fonduri de obligatiuni - instrumente cu venit fix". In acest caz, cresterile anuale ale valorii unitatilor de fond s-au situat in intervalul 15-17%. Criteriul principal pentru incadrarea in aceasta categorie, caracterizata prin riscuri reduse pentru investitor, il reprezinta constituirea a peste 90% din activ in instrumente ale pietei monetare (depozite bancare, certificate de trezorerie) si obligatiuni.
Ultima categorie, "Fondurile monetare", include Simfonia 1 si Stabilo, fonduri care au raportat randamente de 15 si, respectiv, 20%. Aceste organisme investesc peste 90% din sumele atrase de la investitori in instrumente monetare, si anume titluri de stat, depozite bancare si certificate de depozit.
Din UNOPC face parte si fondul DePfa Romania Money Market (DRMM), administrat de banca germana DePfa prin intermediul Depfa Asset Management Romania.
Fondul este incadrat in clasa "Alte organisme de plasament colectiv - AOPC", in timp ce restul fondurilor din piata intra in clasa "Organisme de plasament colectiv a valorilor mobiliare - OPCVM".
La finele anului trecut, activul fondului DRMM insuma 2.544,3 miliarde lei, adica mai mult de jumatate din piata fondurilor mutuale.
Suma exprimata in euro a fost calculata la un curs mediu de 40.532,11 lei/euro, comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.