Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) vor stabili, in cel mai scurt timp, societatile de asigurari cu care medicii vor putea incheia contractele de malpraxis.
Clarificarea modalitatii de incheiere a acestor contracte c
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) vor stabili, in cel mai scurt timp, societatile de asigurari cu care medicii vor putea incheia contractele de malpraxis.
Clarificarea modalitatii de incheiere a acestor contracte cu societatile de asigurari autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fost una dintre principalele teme luate in discutie de presedintii caselor judetene de asigurari de sanatate in cadrul intalnirii cu Cristian Celea, presedintele CNAS, si cu ministrul sanatatii, Mircea Cinteza. ''La inceputul saptamanii viitoare, CNAS va solicita Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor lista cu toate societatile de asigurari autorizate. Din lista respectiva, CNAS va stabili cateva societati cu care medicii vor putea sa incheie contractele de malpraxis. Anul trecut au fost cinci societati, iar in acest an CNAS intentioneaza sa lase o piata mai larga. In ceea ce priveste limitele de raspundere civila, acestea sunt stabilite de Colegiul Medicilor din Romania (CMR), Colegiul Medicilor Dentisti din Romania etc.'', au declarat surse autorizate din cadrul CNAS.
CMR a stabilit, inca, din luna noiembrie a anului trecut, valoarea minima asigurata pentru raspunderea civila in domeniul medical pentru 2005. Astfel, ''medicii care exercita profesia de medic vor incheia asigurari de raspundere civila la o valoare minima a riscului asigurat dupa cum urmeaza: medicii de medicina generala, medicii de familie si medicii de medicina muncii - echivalentul in lei, la data incheierii contractului de asigurare, a sumei de 12.000 de euro; medicii specialisti: specialitati medicale si paraclinice - echivalentul in lei, la data incheierii contractului de asigurare, a sumei de 37.000 de euro; medicii specialisti - specialitati chirurgicale - echivalentul in lei, la data incheierii contractului de asigurare, a sumei de 62.000 de euro''. Medicii au libertatea ca ''in functie de specificul locului de munca si activitatilor efectiv desfasurate'' sa incheie contracte de asigurare pentru raspunderea civila profesionala la valori mai mari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.