Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, l-a avertizat ieri pe ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ca Romania trebuie sa se pregateasca serios in urmatoarele luni pentru statutul de observator in structuril
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, l-a avertizat ieri pe ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ca Romania trebuie sa se pregateasca serios in urmatoarele luni pentru statutul de observator in structurile de lucru ale Uniunii Europene (UE).
Potrivit lui Scheele, autoritatile de la Bucuresti vor trebui sa schimbe rapid calitatea relatiilor cu UE, atat la nivelul structurilor de lucru ale Executivului, cat si la nivelul misiunii diplomatice a Romaniei pe langa UE.
"Aceasta este o provocare pentru orice guvern. Nu exista un singur model de a realiza acest lucru, exista cateva modele, probabil 25 in acest moment, iar Romania trebuie sa-si identifice propriul model care sa functioneze si care sa asigure faptul ca interesele Romaniei sunt reprezentate adecvat si ca Romania isi poate aduce contributia de care este capabila la dezvoltarea UE", a precizat Scheele.
In opinia sa, reprezentanta Romaniei la Bruxelles va trebui pregatita sa se transforme dintr-o reprezentanta a unui stat candidat, cu atributii specifice legate de negocierea aderarii, intr-o reprezentanta permanenta a unui stat membru al UE.
Scheele a atras atentia asupra faptului ca timpul este foarte scurt, Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE fiind probabil gata la sfarsitul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie transmis Consiliului European si Parlamentului European spre dezbatere si asteptandu-se sa poata fi semnat la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai.
Referindu-se la declaratiile noului presedinte Traian Basescu privind consolidarea unei axe Washington-Londra-Bucuresti, Scheele a opinat ca acesta s-a referit la probleme de securitate.
Ca de obicei, nici coruptia nu a fost ocolita de seful delegatiei CE la Bucuresti, acesta declarandu-se de acord cu afirmatia presedintelui cu privire la faptul ca Romania are mari probleme de coruptie care conduc si la un grad ridicat de saracie in tara noastra.
La randul sau, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ca nu intentioneaza sa efectueze schimbari majore la nivelul conducerii misiunii Romaniei pe langa UE.
Totusi, se pare ca vor fi schimbati mai multi diplomati, printre care ambasadorul Romaniei in SUA, Sorin Ducaru, si ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Ghibernea, care a anuntat deja ca va reveni de la post. Printre numele vehiculate pentru a-i inlocui se numara si actualul ambasador al Romaniei in Portugalia, Theodor Baconsky, fost ambasador la Vatican.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.