Medicii de familie si cei care isi desfasoara activitatea in ambulatoriile de specialitate vor beneficia, in acest an, de majorari ale veniturilor, a declarat ministrul Sanatatii Mircea Cinteza. Acesta a precizat ca au fost definitivate normele de ap
Medicii de familie si cei care isi desfasoara activitatea in ambulatoriile de specialitate vor beneficia, in acest an, de majorari ale veniturilor, a declarat ministrul Sanatatii Mircea Cinteza. Acesta a precizat ca au fost definitivate normele de aplicare ale contractului-cadru pentru 2005. Din cele 4.400 de miliarde de lei alocate anul acesta pentru medicina de familie, 85 la suta au fost directionate catre plata ''per capita'', iar 15 la suta pentru serviciile efectuate de catre medicul de familie. Daca in 2004 un medic de familie primea pentru un asigurat aflat pe listele sale 10.600 de lei, incepand din acest an suma va creste la 17.000 de lei. La aceasta se mai adauga si plata altor servicii efectuate, precum supravegherea gravidei si bilantul. De cresteri ale veniturilor vor beneficia si medicii din ambulatoriile de specialitate. Daca pana in prezent valoarea unui serviciu medical era de 3.000 de lei, de anul acesta suma a fost majorata cu 50 la suta. De exemplu, un medic care acorda o consultatie initiala unui adult primea, anul trecut, 45.000 de lei, de anul acesta va incasa 67.500 de lei.
Pachetul minimal de servicii medicale oferit pacientilor a ramas acelasi ca in 2004, insa, in functie de rectificarile bugetare, ar putea fi introduse la decontare alte noi servicii precum EKG si ecografiile. Pe de alta parte, Cinteza a spus ca in ingrijirile la domiciliu trebuie sa se implice si ''institutiile bisericesti''. In ceea ce priveste noile liste de medicamente compensate, el a adaugat ca vor ramane medicamentele gratuite, la care se vor adauga alte doua liste.
Totodata, ministrul Sanatatii a precizat ca actualul sistem de compensare, foarte generos, nu poate fi acoperit de resursele existente, dar va fi asigurat fara disfunctionalitati pana la aparitia noului sistem de compensare a medicamentelor. "Cel putin 3.000 de miliarde de lei din banii de medicamente de anul trecut trebuie platiti anul acesta, iar banii alocati sunt insuficienti", a explicat Mircea Cinteza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.