Toader Gaureanu, director al Rafinariei Rafo pana in 2003, cat a fost Corneliu Iacobov patron acolo, desi a fost oprit la frontiera cand urma sa paraseasca tara, cu destinatia Zürich, unde are relatii de afaceri ca reprezentant in Romania al firmei

Toader Gaureanu, director al Rafinariei Rafo pana in 2003, cat a fost Corneliu Iacobov patron acolo, desi a fost oprit la frontiera cand urma sa paraseasca tara, cu destinatia Zürich, unde are relatii de afaceri ca reprezentant in Romania al firmei elvetiene Faber, neaga cu vehementa acest lucru. "Ma aflu in Bucuresti, la hotel Caro, si vin direct de la Bacau. Nu stiu sa se fi pus interdictie sa parasesc tara, dar daca tot am auzit aceste zvonuri, astazi (ieri, n.r.) voi merge la Parchet cu o motivatie a necesitatii de a ma afla in strainatate zilele urmatoare. Nu stiu nimic despre acuzatiile impotriva lui Iacobov si Ovidiu Tender pentru ca nu am mai discutat cu ei despre asta", a declarat Toader Gaureanu. Banuit de implicare intr-o evaziune fiscala de 200 de milioane de euro, cat a fost patron la Rafo, Corneliu Iacobov a stiut sa-si acopere destul de bine urmele, intrucat nu a lasat in urma nici o semnatura, nici macar pe contractul de privatizare, executantul sau fiind Toader Gaureanu. Fostul patron spune ca nu stie nimic despre punerea sa sub acuzare sau de interdictia de a parasi tara.
"Nu stiu nimic, absolut nimic, nu am fost chemat nicaieri si nici nu cred ca voi fi chemat, pentru ca nu ma fac vinovat de nimic. Nu am fost pana acum audiat, pe numele meu nu stiu sa se fi emis interdictie de a parasi tara. Nu au ce sa-mi impute, doar daca se inventeaza", a spus Corneliu Iacobov.

Sute de anchetatori, pe urmele ilegalitatilor
Pe de alta parte, ancheta in acest caz pare sa devina mai mult decat serioasa. O armata de procurori de la Sectia Militara a PNA, ofiteri de politie judiciara si specialisti, Garda Financiara, Agentia Nationala de Administrare Fiscala din cadrul Ministerului Finantelor, specialisti ai Serviciului Roman de Informatii si ai Serviciului de Informatii Externe, in total 200 de oameni, lucreaza din greu pentru a dovedi ilegalitatile din spatele rafinariei. PNA precizeaza ca a fost sesizat sa efectueze o investigatie cu privire la modul de valorificare si procesare a produselor petroliere provenite de la SC Rafo Onesti SA, Carom Onesti SA si Rafinaria Darmanesti SA de catre circa 400 de societati comerciale ce au desfasurat activitati economice cu aceste firme. Cercetarile, care au demarat in luna mai 2003, sunt efectuate de Sectia Militara a PNA datorita implicarii in activitati delictuoase a unor militari. Purtatorul de cuvant al PNA, Gabriela Neagu a precizat, ieri, ca "PNA nu are in investigare aspecte privind privatizarea SC Rafo SA Onesti, modul in care aceasta firma a participat ca asociat la infiintarea altor societati comerciale ori modul in care s-au derulat tranzactii de import-export (...). Toate aceste aspecte sunt analizate de alte parchete din cadrul Ministerului Public ori de ofiteri de politie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane".

500.000.000 de dolari, prejudiciu estimativ
In acest moment, procurorii anticoruptie cerceteaza infractiuni care tin de producerea si comercializarea ilegala de produse petroliere la nivelul intregii tari. Este vorba despre 400 de firme implicate in aceste ilegalitati, prejudiciul estimat prin neplata taxelor si accizelor la bugetul de stat fiind de aproximativ 500.000.000 de dolari SUA. De asemenea, PNA detine date ca mai multe societati care au intrat in relatii comerciale cu rafinariile Carom, Rafo si Darmanesti, dar si cu SC Sidex Galati, Petromidia SA si Arpechim SA Pitesti, au procesat ilegal peste 400.000 de tone de produse petroliere de calitate inferioara, in unele situatii chiar reziduuri petroliere, pe care ulterior le-au comercializat ca benzina premium si motorina. De la aceste societati au fost ridicate integral documentele contabile, dispunandu-se controale financiar-fiscale. Pana in prezent, pe baza materialului probatoriu administrat, s-au dispus masuri asiguratorii asupra unor bunuri in valoare de peste 1.100 miliarde lei.
"Subliniem faptul ca de la inregistrarea cauzei si pana in prezent nu au existat modificari ale componentei echipei de ancheta, iar disjungerea unei parti a cercetarilor in favoarea altor structuri de parchet s-a dispus exclusiv pe baza legii, de catre procurorii care efectueaza urmarirea penala in dosar, pe considerente de operativitate si celeritate a urmaririi penale. In context, toate sustinerile conform carora ar exista intentia blocarii ori incetinirii ritmului de ancheta sunt nereale, neconforme cu realitatea si le respingem categoric", a mai spus Neagu.

Audieri pe banda rulanta
Ieri dupa-amiaza, procurorii au incheiat audierea fostului vicepresedinte al APAPS Gheorghe Musliu, insa ancheta in acest caz a continut cu interogarea Aurorei Negut, membru in comisia de vanzare a activelor Rafo.
Alt membru al acestei comisii, Bogdan Stanescu, nu s-a prezentat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In aceasta situatie, pentru o noua convocare a acestuia, anchetatorii vor emite un mandat de aducere.
La 19 noiembrie 2004, Ministerul Public anunta, intr-un comunicat, ca persoanele care au participat la privatizarea companiei Rafo Onesti din partea APAPS si a investitorilor strategici sunt sunt cercetate de procurori, alaturi de cei care au fost administratori la aceste firme.
Cercetarile in aceasta cauza complexa vizeaza si societati apartinand grupului de firme Dany Grup SRL, unul din principalii creditori ai Rafo Onesti, partener viabil de afaceri al VGB Impex SRL si furnizor principal de produse petroliere pentru compania Lukoil SRL, afirma Ministerul Public.
Potrivit aceleiasi surse, citate de Mediafax, anchetatorii iau in calcul si comiterea de catre persoanele cercetate a unor infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.