Artizanul Aliantei D.A. isi propune, de aceasta data, sa-i reuneasca pe liberali si democrati intr-un singur partid popular

Iminenta unei fuziuni intre PNL si PD, evocata in aceste zile atat de liberali cat si de democrati, il plaseaza

Artizanul Aliantei D.A. isi propune, de aceasta data, sa-i reuneasca pe liberali si democrati intr-un singur partid popular

Iminenta unei fuziuni intre PNL si PD, evocata in aceste zile atat de liberali cat si de democrati, il plaseaza pe Valeriu Stoica in pozitia de candidat la sefia partidului condus in prezent de Calin Popescu Tariceanu. Fostul lider PNL se declara dispus sa revina la conducerea liberalilor tocmai pentru a realiza fuziunea celor doua partide si de a pune pe picioare o formatiune-contrabalans la PSD, formatiune de orientare populara.
Artizan al Aliantei D.A. PNL-PD si cel care a lansat formula populara a fuziunii, Valeriu Stoica a revenit ieri cu prezentarea unei platforme politice de sustinere a proiectului. Dat fiind apropiatul Congres al liberalilor, Stoica incearca sa grabeasca lucrurile propunand dezbaterea fuziunii chiar cu aceasta ocazie.
Retras in urma cu doi ani din primul esalon, liderul liberal nu exclude acum revenirea la conducere. In functie de evenimente, Valeriu Stoica are trei variante de a-si pune in practica proiectul. Prima ar fi organizarea unei echipe care sa sustina platforma liberal-populara si un candidat la presedintia partidului.
A doua varianta ar fi implicarea sa personala intr-o astfel de echipa, iar o a treia solutie ar fi chiar candidatura sa la presedintia PNL.
Valeriu Stoica sustine ca, deocamdata, oricare dintre variante este posibila deoarece fuziunea celor doua partide a ramas doar la nivel declarativ. Liderul liberal a precizat ca, daca de-a lungul timpului s-a consultat cu Traian Basescu pe aceasta tema, de aceasta data proiectul a fost discutat doar cu Theodor Stolojan si Calin Popescu Tariceanu.
Stoica nu a dat detalii nici despre liberalii dispusi sa se implice in demersul pe care il propune, insa a tinut sa precizeze ca Dinu Patriciu n-are nici un amestec. "Pentru mine, Dinu Patriciu este o enigma. Nu i-am inteles pozitiile, de ce a militat pentru o alianta PNL-PSD", a declarat fostul presedinte al PNL, apreciind ca Patriciu a actionat chiar impotriva propriilor sale interese.

Strategie orientata spre PPE
Cel putin teoretic, proiectul lui Valeriu Stoica ar rezolva problemele de identitate pe care le invoca liberalii si democratii cand vorbesc despre fuziune. In vreme ce Calin Popescu Tariceanu sustine un demers a carui finalitate este construirea unui partid liberal puternic, iar Emil Boc merge pe varianta unei formatiuni pe linia curentului european liberal-democrat, fostul sef al PNL propune formula populara. Aceasta ar permite noii formatiuni o sustinere puternica europeana, iar, dupa momentul integrarii, prezenta in cel mai puternic grup politic la nivel european, PPE.
"Apartenenta doctrinara a PNL si PD la Partidul Popular European, ca urmare a unificarii lor intr-un singur partid, ar putea fi atacata pe motiv de inconsecventa. In realitate, aceasta apartenenta nu este dovada de inconsecventa, ci rezultatul schimbarilor care s-au produs in realitatile politice, economice, sociale si demografice ale Romaniei", afirma Stoica.
Un alt argument este faptul ca PPE are in randurile sale conservatori, crestin-democrati, neconservatori si liberali clasici, promovand liberalismul clasic in domeniul economic, democratia constitutionala in cel politic si coeziunea in domeniul economic si social.
Cat priveste concretizarea demersului sau, Stoica sustine ca fuziunea PNL-PD ar trebui facuta cat mai curand, chiar si luand in calcul varianta alegerilor anticipate. Tot din punct de vedere organizatoric, liderul liberal considera ca, pentru o perioada de timp limitata, se pot gasi solutii de tranzitie, cum ar fi unirea bicefala a structurilor de conducere la nivel central si local, urmand ca in cel mult un an acestea sa rezulte din alegeri la nivelul partidului unificat.
Fostul presedinte al PNL a pus pe hartie si principiile pe baza carora sa fie pusa la punct fuziunea. Orice manifestare de aroganta ar compromite demersul, sustine Stoica. "Nu ar fi in interesul partidului unificat sa renunte la uriasa rezerva de credibilitate pe care o constituie istoria si traditia liberalilor, dupa cum s-ar limita audienta electorala daca nu
s-ar tine seama de experienta si evolutia postdecembrista a democratilor", arata el. De asemenea, liberalul are in vedere proportionalitatea la nivel de conducere, credibilitatea liderilor, alegeri pe principiul uninominal, precum si separarea functiilor de conducere din partid de cele guvernamentale.
Pe termen mediu, Stoica propune recuperarea anumitor partide sau personalitati cu orientare de centru dreapta, dand exemplul PNTCD si a lui Gheorghe Ciuhandu, care cu tot sprijinul PPE au inregistrat un al doilea esec electoral consecutiv.

Boc asteapta congresele PD si PNL
Prima reactie la revenirea lui Stoica a avut-o PD. Liderul democrat Emil Boc afirma ca tema unificarii celor doua partide componente ale Aliantei Dreptate si Adevar se afla in atentia partidului pe care il conduce, fara insa a schimba agenda prioritatilor de guvernare.
"In mod sigur, acest subiect va fi dezbatut de catre conducerile PNL si PD, in cadrul congreselor programate a avea loc in cursul acestui an. Aceste foruri urmeaza sa marcheze jaloane importante in vederea unificarii PNL si PD.
Deocamdata nu se pune problema cooptarii altor formatiuni politice in procesul unificarii", precizeaza Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.