In Romania, oamenii pregatiti in migratia fortei de munca se numara pe degete. Totusi autoritatile sunt interesate sa elimine factorii migratiei ilegale.
Un raport de luna trecuta al Organizatiei pentru Dezvoltare si Cooperare Economica evalu
In Romania, oamenii pregatiti in migratia fortei de munca se numara pe degete. Totusi autoritatile sunt interesate sa elimine factorii migratiei ilegale.
Un raport de luna trecuta al Organizatiei pentru Dezvoltare si Cooperare Economica evalueaza contractele bilaterale in domeniul schimburilor de forta de munca intre tari, iar programul guvernarii actuale arata ca exista interes pentru a trata cu seriozitate problema muncii in strainatate.
"Migratia nereglementata e o miscare sociala haotica prin care se transmit microbi infractionali gravi, printre care se numara terorismul, traficul de droguri, sclavia, prostitutia sau exploatarea copiilor", a spus recent Aurel Teodorescu, director adjunct al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).
Pana se vor crea conditii normale de munca la noi, fenomenul migratiei este o oportunitate cu o nevoie de monitorizare permanenta prin reglementari care sa tina seama de nevoia oamenilor de a migra. "Orice forma de impiedicare a acestei nevoi va crea probleme.
Institutia noastra nu e doar un acar care directioneaza forta de munca in strainatate.
Nu suntem un mecanism insensibil la ce se petrece, de aceea avem nevoie de specialisti mai multi in acest domeniu", a adaugat Teodorescu. Unii dintre romanii plecati la lucru in strainatate prin OMFM au spart norma si s-au dovedit altfel decat mancatorii de lebede.
La ultima selectie pentru muncitori calificati pentru Spania, aproape 80 de persoane au obtinut contracte de 1 an in industrie, in constructii, chiar si in agricultura, cei mai ceruti fiind strungarii, fierarii betonisti si dulgherii.
Cu cat munca prestata e mai specializata, cu atat e salariul mai mare.
Oamenii nu pleaca peste hotare numai pentru salariu.
Acolo au posibilitatea de a face ore suplimentare si au aparut plangeri la OMFM ca nu sunt lasati sa munceasca.
Unii considera ca isi sacrifica un numar de cateva luni sa stea departe de cei dragi pentru a munci pe un salariu mai mare si de aceea nu-si permit sa stea degeaba.
"Daca muncesc in plus si sunt platit pentru asta, atunci vreau sa muncesc", a spus unul dintre acesti muncitori calificati.
Avand in vedere tendinta crescatoare a schimburilor internationale de lucratori, OMFM, cu sediul in Str. Valter Maracineanu nr. 1-3,
et. 4, sector 1, Bucuresti, organizeaza in data de 21 ianuarie, concurs pentru ocuparea a 10 posturi vacante de inspectori de specialitate si unul de consilier juridic.
Dosarele de concurs trebuie depuse pana cel tarziu la data de 20 ianuarie intre 9.00 si 16.00 la sediul mentionat si sa cuprinda mai multe documente pe care le gasiti la sediu sau la pe www.omfm.ro.
In urma concursului, se vor incheia contracte pe perioada nedeterminata cu o perioada de proba de 30 de zile. Bibliografia de concurs e foarte stufoasa, dar absolut necesara pentru activitatea in posturile scoase la concurs. De pilda, unul dintre inspectorii de specialitate gradul 1A va trebui sa faca dovada cunoasterii a 28 de acte normative din domeniu.
Candidatii trebuie sa cunoasca limbi straine, mai ales germana, dar si engleza, spaniola, italiana sau franceza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.