Noii guvernanti pun in practica sloganul electoral al Aliantei DA: "Sa traim bine". Pentru aceasta au in vedere cresteri salariale la toate categoriile de personal. insa cea mai mare crestere in suma neta o vor avea demnitarii, care in urma majorarii
Noii guvernanti pun in practica sloganul electoral al Aliantei DA: "Sa traim bine". Pentru aceasta au in vedere cresteri salariale la toate categoriile de personal. insa cea mai mare crestere in suma neta o vor avea demnitarii, care in urma majorarii ce se va efectua si la care se va aplica noua cota de impozitare vor castiga aproximativ 80 la suta lunar. Demnitarii vor avea lefuri mai mari. Proiectul de Ordonanta in curs de elaborare de catre Ministerul Muncii va fi prezentat Guvernului in cateva zile. Potrivit acestuia, ministrii, secretarii de stat, parlamentarii, consilierii, presedintele precum si personalul contractual din administratia publica (cei care nu au statut de functionar public) vor avea salarii in medie cu 20% mai mari. Cresterea se va aplica in doua etape: in ianuarie - 45% din procentul de majorare si in octombrie - 55%.
Demnitarii, care au cele mai consistente salarii, vor beneficia de inca o crestere substantiala prin aplicarea noilor grile de impozitare.
De exemplu, presedintele Romaniei, care are acum un salariu brut de 52.375.000 lei, inainte de reducerea cotei de impozitare (adica peste 40%) avea un salariu net de 29.547.125 lei. Dupa majorarea de 20% salariul sau brut va deveni 62.850.000 lei. insa acest salariu impozitat acum doar cu 16% va deveni 52.794.000. Adica mai mare cu 80%. in afara demnitarilor, si salariile celorlalti bugetari vor creste media neputand depasi 12%, conform angajamentelor asumate cu Fondul Monetar International. "Depasirea procentului de 12% in unele cazuri va avea ca sursa de finantare fie blocarea posturilor vacante, fie blocarea premierilor lunare - deci aceste cresteri salariale vor fi realizate din resursele proprii ale fiecarei institutii", ne-a spus Ion Gibescu, sef serviciu Venituri Salariale in Ministerul Muncii. Procentele de majorare vor fi diferite, intrucat unele categorii de salariati au primit anul trecut majorari mai substantiale in timp ce alte categorii au ramas in urma. Pentru functionarii publici e prevazuta o majorare de 17,4%, pentru sanatate - 20%, pentru invatamant - procentul este inca in discutie. Ministerul Muncii, in calitate de coordonator al politicilor salariale, a dat "unda verde" majorarilor pe acest an in toate institutiile bugetare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.