Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a crescut, in luna decembrie a anului trecut, cu 916,5 milioane euro, la peste 10,8 miliarde
de euro, in special in urma intrarilor din privatizarea Petrom si cumpararilor de valuta ale ban
Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a crescut, in luna decembrie a anului trecut, cu 916,5 milioane euro, la peste 10,8 miliarde
de euro, in special in urma intrarilor din privatizarea Petrom si cumpararilor de valuta ale bancii centrale de pe piata, informeaza un comunicat al BNR.
Plusul de valuta ajuns la banca centrala ar putea constitui un motiv pentru care BNR sa intervina inca si mai putin pe piata valutara in asteptarea liberalizarii contului de capital. Ceea ce, automat, ar duce la o noua aprecierea leului in perioada urmatoare.
Privatizarea Petrom a adus venituri de 611,1 milioane de euro, in vreme ce cumpararile nete de valuta de pe piata au fost, in ultima luna a anului 2004, de 176,4 milioane de euro. Aceasta cifra explica in mare parte si aprecierea cursurilor valutelor, care intrasera in noiembrie pe un puternic curs descendent.
De asemenea, Banca Nationala a obtinut 7,7 milioane de euro din administrarea rezervei internationale si 225,7 milioane euro din operatiuni cum ar fi modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati de cotizatii si comisioane bancare.
In schimb, banca centrala a achitat 104,4 milioane euro pentru plata ratelor si dobanzilor scadente pentru datoria publica externa, se precizeaza in comunicat.
Pentru acest an, platile totale in contul datoriei externe, atat cea directa, cat si cea garantata de Ministerul Finantelor, vor fi de 1,33 miliarde de euro.
Per total, rezervele internationale ale bancii centrale au avansat cu circa 900 de milioane de euro, la 11,92 miliarde euro.

Pierderi la aur
Valoarea rezervei de aur s-a redus de la 1,15 miliarde de euro la 1,084 miliarde de euro, in urma evolutiilor cotatiei internationale, desi cantitatea s-a mentinut la 105,1 tone.
Aceasta tendinta nu a oprit BCR sa lanseze in decembrie o oferta de cumparare de aur de la populatie si agentii economici.
Aurul este si in prezent ieftin. Pe piata internationala cotatia lui a scazut in ultima parte a anului, si datorita unor vanzari masive facute de bancile centrale ale Frantei si Elvetiei.
Mai mult, Banca Centrala a Frantei a anuntat, in luna noiembrie, ca va vinde, in urmatorii cinci ani, pana la 500-600 tone de aur, iar Bundesbank intentioneaza sa "scoata" la vanzare inca 600 de tone. Aceste interventii nu pot decat sa scada si mai mult cotatia metalului galben.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.