Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a spus, ieri la o intalnire de informare cu premierul Calin Popescu Tariceanu ca rata unica de impozitare este o masura normala, insa Guvernul va trebui sa fie atent ca deficitul bugetar sa n

Reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, a spus, ieri la o intalnire de informare cu premierul Calin Popescu Tariceanu ca rata unica de impozitare este o masura normala, insa Guvernul va trebui sa fie atent ca deficitul bugetar sa nu creasca prea mult din cauza ei.
Ministerul Finantelor a descoperit pana acum solutii pentru acoperirea a jumatate din minusul de venituri bugetare rezultat din aplicarea cotei unice, restul de bani urmand sa fie acumulati in urma disciplinarii firmelor sau a noi majorari de impozite.
Dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri, plus anularea reducerii contributiilor pentru asigurari sociale sunt principalele surse de venituri suplimentare nominalizate de ministrul Finantelor Ionut Popescu. Aceste doua componente si alte majorari anuntate, respectiv impozitele pe veniturile din agricultura, din drepturi de autor si pe dividende, acopera aproximativ jumatate din deficitul estimat, de 32.000 de miliarde de lei, generat de cota unica.

Tablou fiscal complet, in februarie
Ramane asadar o gaura de 15.000 de miliarde de lei pentru care Guvernul nu a oferit inca solutii concrete. Potrivit oficialilor de la Finante acestea vor fi cunoscute si "batute in cuie" in luna februarie dupa finalizarea discutiilor cu FMI.
"Pe 25 ianuarie incepem discutiile cu expertii FMI. Azi (ieri - n.r.), suntem abia in 4 ianuarie. Datele privind veniturile bugetare reale pe anul trecut nu sunt inca centralizate. De aceea nu putem spune daca va fi nevoie de alte majorari fiscale decat cele anuntate.
Discutiile cu delegatia Fondului vor dura 3 saptamani. La finalul acestei perioade vom sti totul despre noul regim fiscal, iar ce se va hotari atunci va fi batut in cuie", ne-a declarat, ieri, Dan Marinescu, consilierul personal al ministrului Popescu.

Controale la sange
Pana atunci insa, o serie de declaratii ale ministrului Finantelor ne fac o idee destul de clara in ce priveste o a treia sursa importanta de venituri bugetare.
Este vorba de inasprirea controalelor asupra agentilor economici.
Intr-una dintre primele sale declaratii, Popescu sublinia ca spera ca "aplicarea cotei de 16% in cazul impozitului pe venit si pe profit sa aiba ca efect aducerea la suprafata a unei importante parti din economia subterana".
El a mizat in acest sens pe imbunatatirea activitatii de control a agentilor economici si cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor la bugetul de stat.
De altfel, Guvernul intentioneaza sa elaboreze, pana la sfarsitul lunii ianuarie, o lista de acte normative privind combaterea evaziunii fiscale.
O dovada ca Popescu se bazeaza puternic pe datoriile existente la buget, este refuzul sau categoric al oricarei discutii despre o eventuala amnistie fiscala.
Ministrul si-a argumentat bine opozitia, punand problema prejudiciului de concurenta ce ar fi creat de o astfel de decizie.
Tot corectitudinea ar trebui sa stea si in fruntea controalelor fiscale, avand in vedere ca mediul de afaceri a semnalat, in repetate randuri, ca unele firme sunt controlate de zece ori mai mult decat altele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.