De la 1 ianuarie, caldura si apa calda costa mai mult. Nu e vorba de o majorare a pretului gigacaloriei, ci de reducerea cu 33% a subventiei acordate de la bugetul de stat. Pretul actual al gigacaloriei suporta o dubla subventionare: de la bugetul de

De la 1 ianuarie, caldura si apa calda costa mai mult. Nu e vorba de o majorare a pretului gigacaloriei, ci de reducerea cu 33% a subventiei acordate de la bugetul de stat. Pretul actual al gigacaloriei suporta o dubla subventionare: de la bugetul de stat si de la bugetul local al fiecarui oras. La solicitarea institutiilor financiare internationale, Guvernul a a- doptat Ordonanta de Urgenta 48 din 2004 prin care se obliga sa reduca subventia de stat cu 33% in fiecare an. Astfel, in 2007, aceasta va fi eliminata definitiv.
Calculele specialistilor arata ca, incepand din aceasta luna, gigacaloria e mai scumpa in medie cu 100.000 lei, ceea ce duce la o majorare a pretului intretinerii cu 15%.
Radu Opaina, directorul Federatiei Asociatiilor de Proprietari, ne-a spus ca reducerea subventiei va avea ca efect cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, de la 896.000 lei, la 1.050.000 lei.
"in celelalte orase, scumpirea va fi mai mica sau mai mare, in functie de randamentul centralelor termice de acolo. Mai exista solutia ca primariile sa preia la bugetul local subventiile care nu vor mai fi platite de la stat. Dar nimeni pana acum nu a anuntat ca au cuprins in buget aceste sume", ne-a spus Opaina. Referindu-se la reducerea subventiilor pentru energia termica, directorul RADET, Virgil Ramba, a declarat Mediafax ca ar putea majora tarifele.
Dumitru Buzduga, seful Directiei Buget din Primaria Capitalei, ne-a spus ca sumele cuprinse in buget nu acopera necesarul subventiilor evaluate de RADET. "Se poate ca pentru inceput sa suportam intreaga subventie, urmand ca pe parcursul anului sa se ia o decizie", ne-a declarat Dumitru Buzduga. Aceasta inseamna ca pretul gigacaloriei va ramane neschimbat doar lunile acestea, pana la epuizarea sumelor repartizate in buget pentru tot anul 2005.
Cum nu exista deocamdata o hotarare clara privind preluarea subventiilor la nivel local, iata care vor fi noile preturi la intretinere.

Bonurile de caldura pot fi platite retroactiv

Persoanele care au primit de-abia in aceste zile bonurile de caldura pot achita din urma plata intretinerii. Dumitru Calinoiu, director in Ministerul Muncii, ne-a spus: "Probabil ca sunt cazuri putine, dar daca bonurile nu au venit la timp, beneficiarii pot achita caldura din urma, dar numai cu bonul pentru luna respectiva. Nu se poate folosi un bon din noiembrie pentru ianuarie, de exemplu".
Sosirea bonurilor de caldura a intarziat fie din cauza postei, fie din cauza unor greseli de tiparire ce au necesitat remedieri. Cei care mai au inca nelamuri legate de modul in care se achita intretinerea cu bonuri se pot adresa directiilor de dialog, solidaritate sociala si familie teritoriale.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.