Noua taxa de drum a prins pe picior gresit autoritatile care trebuiau sa se ocupe de vanzarea rovinietelor. Majoritatea benzinariilor Petrom alese sa distribuie rovinietele nu vindeau ieri nici o rovinieta, din lipsa de personal instruit. Doar oficii

Noua taxa de drum a prins pe picior gresit autoritatile care trebuiau sa se ocupe de vanzarea rovinietelor. Majoritatea benzinariilor Petrom alese sa distribuie rovinietele nu vindeau ieri nici o rovinieta, din lipsa de personal instruit. Doar oficiile postale eliberau rovienietele si bineinteles ca era coada la fiecare oficiu. "Daca tot ne ia banii macar sa se organizeze si ei un pic, ca sa nu stam pe la cozi. in plus, aceasta taxa este luata de doua ori. in pretul benzinei mai este inca o data. Preferam totusi sa fie in pretul benzinei rovinieta asta, ca sa nu mai stam la cozi. Stau de o ora aici. Eliberarea unei roviniete dureaza cam un sfert de ora. Am in fata 15 persoane, deci o sa stau mult si bine", ne-a spus revoltat Laurentiu Tabaranu, care voia ieri sa-si plateasca rovinieta la Oficiul Postal 30 din Capitala. seful postei ne-a explicat ca la oficiul respectiv rovinieta se elibereaza inca de pe data de 27 decembrie, anul trecut. Exista un ghiseu numai pentru rovinieta si doi oameni instruiti pentru asa ceva.
La un oficiu postal din cartierul bucurestean Drumul Taberei era aceeasi coada la plata rovinietei. Un pensionar si-a varsat naduful cand ne-a vazut. "Nu le este rusine sa ne bage taxa asta. Am o Dacie din '83 si mai merg rar cu ea, la rude in provincie. Acum vad ca eu platesc cea mai mare taxa pentru ca este masina veche", ne-a spus indignat Aurica Costache.
La benzinariile Petrom nu era nici o aglomeratie pentru taxa de drum. Motivul este simplu. Statiile de carburant care trebuiau sa vanda rovinieta nu aveau personal instruit pentru asa ceva.
La benzinaria Petrom de la statia de metrou Aurel Vlaicu din Bucuresti, un afis mare trona la intrarea in statia de carburant: "NU AVEM ROVINIETE". Am intrebat un angajat care a incercat sa ne lamureasca: "Avem roviniete, dar acum este instruit personalul care trebuie sa le vanda. De maine (n.r. astazi) o sa vindem roviniete. Pana acum nu a avut cine sa le vanda. Trebuie cineva care se pricepe sa vada in ce categorie este autoturismul".
Am plecat mai departe catre o alta statie de carburant aflata pe lista distribuitorilor de roviniete. La benzinaria Petrom din Baneasa mai multe afise ne anuntau ca acolo se plateste taxa de drum, fiind necesare talonul masinii si buletinul. Am intrat si am intrebat o angajata daca putem achita taxa. "Maine dimineata sa veniti. Acum nu are cine sa incaseze", ne-a raspuns sec casiera. Acelasi raspuns il primeau toti soferii care voiau sa-si plateasca taxa.

Dobre i-a certat pe sefii de la Drumuri la ora 3 noaptea

Bulibaseala creata de achizitionarea rovinietei a fost constatata si de ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, care a facut un control in miez de noapte.
in noaptea de luni spre marti, noul sef al institutiei si-a scos de pe Internet lista cu benzinariile Petrom din Bucuresti unde se comercializeaza rovinietele, care apar pe site-ul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
Gheorghe Dobre si-a inceput controlul nocturn la toate cele 17 benzinarii si a avut surpriza sa constate ca doar in doua locuri (benzinariile din Margeanului si Rosetti) a gasit roviniete. Oamenii de la benzinarii i s-au plans ca nu au primit de la Drumuri abtibildurile. Imediat a convocat o sedinta fulger, unde au fost chemati - la ora 3.00 noaptea - sefii CNADNR, pe care i-a luat la rost din cauza proastei gestionari a acestei probleme. Ministrul a hotarat ca de azi sa se puna in vanzare roviniete si la 70 de benzinarii MOL, iar de saptamana viitoare sa se vanda prin 1.400 de ghisee CEC. "Daca va continua aglomeratia termenul de 15 ianuarie va fi prelungit", a anuntat Dobre.

"Din benzina nu vine nici un ban la drumuri"

Majoritatea soferilor se intreaba de ce platesc de doua ori taxa de drum - o data fiind cuprinsa in pretul benzinei, a doua oara in rovinieta.
Din datele transmise de Ministerul Finantelor, taxa pentru drumuri are o istorie lunga, care incepe in 1996 cand s-a introdus "taxa Basescu". Ulterior, printr-o lege din 2001, taxa a fost introdusa in benzina. Apoi, printr-o Ordonanta a Guvernului, care a intrat in vigoare in ianuarie 2003, cotele au fost incluse in accize. Ministerul Finantelor ne-a raspuns ca actuala rovinieta e stabilita pe alte criterii si "nu are legatura cu accizele care sunt stabilite in sume fixe pe tona de carburant si acestea nu pot fi diminuate". Cu alte cuvinte, romanii vor plati in continuare doua taxe pentru drum.
Mai interesant este insa ca banii pentru drumuri platiti pana acum doar prin accize nu s-au intors niciodata acolo unde ar fi trebuit, nefiind utilizati in scopul pentru care s-a spus ca sunt colectati.
Sergiu Ionescu, sef serviciu avize-autorizari in Ministerul Transporturilor, ne-a spus: "De trei ani nu primim nici un ban la drumuri din pretul benzinei, desi aceasta era cea mai corecta forma de colectare a veniturilor. in strainatate 60% din banii de drumuri sunt din benzina si doar 8% din rovinieta".

"Libertatea" ii sprijina pe cei care vor sa dea in judecata statul roman

Libertatea a decis sa se implice in sprijinirea cetatenilor pentru un acces civilizat la ghiseele de plata a rovinietei si intentioneaza sa dea in judecata statul roman pentru umilirea proprietarilor de autovehicule. Scopul demersului nostru va fi acela de a prelungi perioada de plata a rovinietei, cu cel putin sase luni, si de a suplimenta la maximum numarul de ghisee si statii de benzina unde se colecteaza aceasta taxa. Daca autoritatile vor declara ca nu pot prelungi termenul si nici nu pot suplimenta numarul de ghisee, Libertatea, in numele cititorilor sai care sprijina acest demers, intentioneaza sa ceara anularea acestei taxe. De aceea, solicitam tuturor celor care se simt lezati de haosul creat de rovinieta sa completeze formularul alaturat si sa il trimita pe adresa redactiei.

Si societatile de leasing cer amanarea cu 6 luni

Si Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) solicita prelungirea cu sase luni a perioadei de plata a taxei de drum, a declarat secretarul general al Asociatiei, Cristian Mateescu. Oficialul ASLR a apreciat ca desi s-a obtinut posibilitatea platii taxei de drum si de utilizatorii de leasing, intervalul de timp pentru plata acesteia este insuficient pentru ca societatile de leasing sa monitorizeze eliberarea rovinietei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.