Ne-am obisnuit, in 45 de ani de comunism plus 15 de tranzitie, sa fim sclavii statului. "Scandalul rovinietei", in plina desfasurare in aceste zile, o dovedeste cu prisosinta: mii de romani se asaza la cozi, cu noaptea in cap, sa plateasca o taxa ca
Ne-am obisnuit, in 45 de ani de comunism plus 15 de tranzitie, sa fim sclavii statului. "Scandalul rovinietei", in plina desfasurare in aceste zile, o dovedeste cu prisosinta: mii de romani se asaza la cozi, cu noaptea in cap, sa plateasca o taxa ca asa i s-a nazarit statului. Aceasta umilinta trebuie sa inceteze! "Libertatea" va propune, incepand de astazi, o alta abordare a relatiei stat-cetatean, una moderna si civilizata. Nu! Cetateanul nu este la dispozitia statului, ci invers. Atat timp cat statul scoate niste bani din buzunarul cetateanului - printr-o taxa absolut discutabila, dar asta-i o alta poveste - trebuie sa-i creeze acestuia conditii civilizate de plata. Nici un cetatean roman nu poate fi pus pe drumuri, batjocorit, umilit, plimbat de la un ghiseu la altul ca sa dea bani statului. Ce-ar fi ca toti cetatenii romani sa fie solidari intr-o revolta civica si sa refuze sa plateasca - de exemplu, "taxa de drum" - pana in momentul in care nu vor avea conditii decente s-o faca? Ce va face statul roman? Va amenda 4,16 milioane de detinatori de autovehicule? Ma indoiesc!
Ar fi fost de asteptat o interventie a presedintelui Traian Basescu in aceasta chestiune. Da, nu va mirati! Are obligatia morala s-o faca. Pentru ca taxa de drum ii poarta, totusi, numele. si pentru ca a promis ca sub conducerea sa statul va fi un partener al cetateanului. Daca presedintele nu intervine intr-o problema care afecteaza, pe termen scurt, milioane de romani, atunci ce treaba mai are?!


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.