Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, Olli Rehn, si-a prezentat, intr-un comentariu publicat ieri in Financial Times, principalul obiectiv al mandatului sau: pana in 2009, Uniunea Europeana sa aiba circa 27 de membri. In plus, Rehn doreste
Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene, Olli Rehn, si-a prezentat, intr-un comentariu publicat ieri in Financial Times, principalul obiectiv al mandatului sau: pana in 2009, Uniunea Europeana sa aiba circa 27 de membri. In plus, Rehn doreste ca alte aproximativ sase tari balcanice sa se afle intr-o pozitie avansata in drumul catre integrarea europeana, la fel ca si Turcia.
In opinia sa, Uniunea Europeana a facut pasi importanti spre o viitoare extindere, incheind negocierile de aderare cu Romania si Bulgaria si stabilind data inceperii discutiilor cu Turcia si Croatia.
"Una dintre prioritatile mele in calitate de comisar pentru Extindere este sa ma asigur ca toate statele care urmeaza sa adere la UE - incepand cu Bulgaria si Romania - sunt capabile sa isi indeplineasca angajamentele asumate in timpul negocierilor de aderare", a mentionat el.
Oficialul de la Bruxelles si-a prezentat, cu acest prilej si filosofia politica privind viitorul Europei: "Sunt intrebat de multe ori unde este granita finala a Europei. Raspunsul meu este ca harta Europei este in mintile europenilor. Geografia stabileste un cadru insa, de fapt, valorile sunt cele care delimiteaza frontierele Europei. Procesul de extindere constituie o expansiune a zonei valorilor europene, dintre care cele mai importante sunt libertatea, solidaritatea, drepturile omului, democratia si justitia".
Potrivit comisarului european pentru Extindere, exista patru criterii care trebuie indeplinite de un stat pentru a se putea integra in Uniunea Europeana: vocatia europeana, si anume dorinta reala a unui popor de a se alatura Uniunii, respectul pentru valorile europene, capacitatea statelor candidate de a putea face fata obligatiilor care le revin, ca si cea a UE de a continua integrarea si a suporta costurile acesteia.
Olli Rehn considera ca una dintre cele mai importante valori pe care statele candidate trebuie sa le respecte este cea privind statul de drept, domnia legii in toate sferele de activitate, testul limita privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana.
Comisarul pentru Extindere crede ca cea mai mare realizare a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial a fost trecerea de la guvernarea moderna a separarii puterilor in stat la una postmoderna bazata pe ideea statului de drept. "In acest sens, UE este o entitate postmoderna: o comunitate de state care au convenit sa cedeze o parte din suveranitate si sa respecte o legislatie comuna pentru a-si intensifica impactul asupra lumii. Aceste valori europene difera de mentalitatea vizand sferele de influenta caracteristica Rusiei".
Deoarece UE este o comunitate care are la baza respectarea legilor, o alta cerinta este ca statele membre sa poata face fata obligatiilor care le revin. Astfel, tarile candidate trebuie sa demonstreze ca dispun de capacitatea administrativa si vointa politica necesara aplicarii corecte a regulilor comunitare.
De asemenea, extinderea este posibila numai in masura in care Uniunea Europeana are capacitatea de continua integrarea europeana. Din aceasta perspectiva, UE a reusit sa adopte masuri in vederea sporirii integrarii politice si economice, cum ar fi introducerea acordurilor Schengen, a uniunii economice si monetare, precum si consolidarea politicilor externe, de securitate si aparare a organizatiei, desi numarul membrilor organizatiei s-a dublat in ultimii 15 ani.
Comisarul pentru extindere s-a referit si la alte subiecte, in afara procesului de extindere. El a tinut sa aminteasca faptul ca "UE actioneaza si prin intermediul politicii de vecinatate, care preceda liberul schimb, dialogul politic si contactele umane, dar si printr-un sistem de stabilizare si asociere introdus mai ales in statele din vestul Balcanilor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.