In Sri Lanka s-au inregistrat sambata primele cazuri de holera, iar expertii in sanatate au avertizat ca riscul izbucnirii unor epidemii este foarte ridicat. Bilantul seismului de acum opt zile a ajuns la 150.000 de victime. Sambata, in Sri Lanka au
In Sri Lanka s-au inregistrat sambata primele cazuri de holera, iar expertii in sanatate au avertizat ca riscul izbucnirii unor epidemii este foarte ridicat. Bilantul seismului de acum opt zile a ajuns la 150.000 de victime. Sambata, in Sri Lanka au fost inregistrate patru cazuri de holera intr-o tabara unde sunt cazati cei ramasi fara adapost dupa seismul care a avut loc pe 26 decembrie. Desi inca nu au fost confirmate oficial, se pare ca si in Indonezia ar fi cateva sute de cazuri de holera si alte boli transmise prin apa.
"Ne asteptam la ce e mai rau. E posibil ca holera sa se raspandeasca rapid in intreaga regiune. Situatia e ingreunata si de ploile abundente din ultimele zile si de faptul ca toate sursele de apa potabila au fost contaminate de apa de mare si de cadavrele aflate in descompunere", a declarat Sonke Weiss, purtatoarea de cuvant a organizatiei World Vision, care a adus medicamente si hrana in lagarul unde s-au inregistrat primele cazuri de holera.
Un expert indonezian in sanatate publica a mentionat ca exista un risc foarte mare de imbolnavire mai ales in randul copiilor. "Gastroenterita poate fi fatala pentru copii. Ei dispun de foarte putina apa in organism, iar atunci cand nu consuma destule lichide apar diverse boli intestinale, care pot deveni fatale", a subliniat medicul Fok Tai-fai. si in India ar putea izbucni epidemii, autoritatile decizand incinerarea pe loc a cadavrelor care vor mai fi descoperite.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent, in tarile afectate de tsunami cel putin cinci milioane de persoane duc lipsa mijloacelor elementare de supravietuire, proviziile de apa si alimente fiind foarte reduse. Catastrofa a determinat o mobilizare internationala fara precedent in intreaga lume, aproape doua miliarde de dolari fiind donati de zeci de tari in doar cateva zile.
Un nou cutremur, care pare sa nu fi provocat victime, a avut loc sambata in largul insulei indoneziene Sumatra, una din regiunile cel mai grav afectate de seismul din 26 decembrie si de valurile uriase care au urmat. De data aceasta, in urma cutremurului de 6,5 grade pe scara Richter nu s-au format tsunami.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.