Ziua Veche a intrat in posesia unor informatii cuprinse intr-un raport intocmit de reprezentantii Statului Major al Fortelor Aeriene.

Conform acestui raport, in ultimele luni, au existat mai multe cazuri in care aeronave militare apatinand Federatiei Ruse au incercat sa intre in spatiul aerian romanesc fara sa existe o aprobare in acest sens sau fara sa fie cerut un plan de survol.

Cel mai grav incident s-a petrecut in cursul anului trecut, cand patru bombardiere strategice rusesti Tu-22 au efectuat o misiune de supraveghere si testare a capabilitatilor fortelor aeriene din Romania, Bulgaria si Turcia.

Vin extraterestrii? Dusa: Romania este survolata zilnic de aparate de zbor neidentificate

In apropierea spatiului aerian al Romaniei au fost semnalate in ultimele 20 de luni prezenta si a altor aeronave militare rusesti, printre care amintim Su-27, Su-24 si Beriev A-50.

Activiatile aeriene ale rusilor ar fi fost intensificate o data cu anuntul oficial privind instalarea scutului antiracheta american la Deveselul.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a facut joi, la Brasov, noi precizari cu privire la declaratiile sale de miercuri de la Pitesti referitoare la avioane care forteaza spatiul aerian romanesc fara aprobare de survol.

"Ceea ce precizam miercuri la Pitesti este foarte corect si este chiar o informatie publica si cei care nu cunoasteti domeniul cititi Legea 257/2001 cu privire la modul de actiune impotriva aeronavelor care nu se identifica sau care nu au autorizatie de survol al spatiului aerian al Romaniei. (...) In primul rand Romania este stat membru NATO si al UE si granita Romaniei este granita a NATO si UE si noi avem datoria ca stat NATO si UE sa aparam granitele NATO si UE, sa supraveghem granitele, atat cele terestre, cat si cele aeriene si maritime", a spus ministrul Dusa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.