Fiecare persoana trebuie sa stie cateva lucruri despre propriii bani daca vrea sa-si administreze finantele intr-un mod eficient.

Cu totii am facut, cel putin o data in viata, o greseala financiara care ne-a golit buzunarele, fie pentru cateva zile, fie pentru o perioada mai lunga de timp. Desi nu ne place sa ne amintim de o astfel de situatie, ignorarea acesteia nu ne ajuta cu nimic. Este foarte important sa ne recunoastem greselile si sa devenim tot mai constienti de banii pe care ii castigam si de modul in care ii putem folosi in mod eficient.

Educatia financiara este foarte importanta pentru a reusi sa-ti manageriezi in mod eficient propriii bani, iar primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa privesti adevarul in fata, conform thesimpledollar.com. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre finantele personale si pe care cei mai multi oameni le ignora:

1. Cat castigi de fapt

Daca vrei sa ai o imagine foarte clara despre banii tai, rupe putin din timpul tau pentru a afla cat castigi de fapt si care este valoarea impozitelor pe care le platesti. In mod normal, un astfel de calcul nu este foarte complicat de efectuat, insa, daca nu cunosti toate variabilele si ai cel putin doua surse de venit, lucrurile par sa se complice. Lucrurile se simplifica, insa, daca folosesti un astfel de program de calculare salarii. Introduci suma pe care o cunosti (spre exemplu, venitul net) si toate cifrele legate de salariul brut si de contributii iti sunt afisate pe ecran instantaneu. Cu un astfel de calculator afli in cateva secunde cat de mare este impozitul pe care il platesti la stat. Cifrele cu siguranta te vor surprinde.

2. Unde se duc banii tai

Pe langa cifrele concrete legate de veniturile tale, trebuie sa obtii si niste cifre legate de modul in care cheltuiesti banii. Daca nu stii cati bani cheltuiesti cu exactitate in supermarket sau atunci cand iesi cu prietenii in oras, schimba strategia si noteaza toate sumele pe care le scoti din buzunar, precum si lucrurile si serviciile pe care le-ai achizitionat.

Cati bani castigi, cum ii cheltuiesti si cat economisesti. Aceste informatii sunt esentiale pentru a sti unde te afli cu adevarat in acest moment din punct de vedere financiar si pentru a lua deciziile potrivite cu privire la dezvoltarea ta.

3. Cum sa creezi un buget

Nu doar companiile au bugete. Si tu poti avea un buget personal, care sa reprezinte o modalitate foarte eficienta de a-ti organiza finantele. Crearea unui buget este un lucru pe care oamenii fie il adora, fie il detesta, conform lifehack.org, insa importanta sa este incontestabila.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Poti stabili, spre exemplu, un buget saptamanal de cheltuieli, dar si bugete separate pentru diferite activitati si cheltuieli specifice.

4. Valoarea temporala a banilor

Valoarea temporala a banilor este un concept usor de inteles: o anumita suma de bani valoreaza mai mult acum decat valoreaza aceeasi suma de bani mai tarziu, datorita potentialului de inmultire a banilor respectivi.

5. Cand este mai bine sa investesti banii

Cu cat faci mai repede o investitie, cu atat vei castiga mai multi bani. In plus, este mai bine sa investesti acum decat sa astepti pana cand vei avea un capital mai mare.


Sursa foto: shutterstock.com/Robert Kneschke/Matthew Ennis/Rido


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.