Autostrada Comarnic-Brasov, in lungime de 53 kilometri, va fi finalizata in 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrarile de constructie vor incepe la finalul lunii aprilie, iar taxa de utilizare avuta in vedere va fi de 5,7 lei plus TVA,  a anuntat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, s-au intalnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, prilej cu care cele doua parti au semnat un Memorandum de intelegere.

Potrivit MEDIAFAX, autostrada Comarnic-Brasov va avea o distanta de 53,215 km plus 7 km de drumuri de legatura si ca incluse 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri precum si 3 noduri de iesire (Sinaia-Busteni, Predeal si Rasnov).

Suma estimata pentru constructia autostrazii este de 1,8 miliarde euro, la un cost de circa 28 milioane euro pe kilometru.

Ponta a aratat ca, potrivit memorandmului, ultimul kilometru al autostrazii va fi finalizat in 2017, desi spera ca proiectul sa fie terminat pana la finalul anului 2016, iar la momentul actual este avuta in vedere perceperea unei taxe de utilizare de 5,7 lei plus TVA.

Autostrada va fi data in concesiune pe o perioada de 26 ani plus perioada de constructie, iar Guvernul va trebuie sa inceapa rambursarea costurilor de constructie incepand cu 2017.

Ponta a aratat ca sumele stranse din taxa de utilizare a autostrazii vor fi folosite pentru rambursarea costurilor, dar a precizat ca decizia de introducere a taxei va fi luata de Guvern dupa finalizarea lucrarii, iar in functie de nivelul taxei va depinde si nivelul sumelor platite de la bugetul de stat pentru rambursare.

El a precizat ca Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul sa nu fie luat in calcul la deficitul bugetar, iar dupa acordul Comisiei Europene si al institutiilor financiare internationale, BEI, BERD, precum si dupa finalizarea procedurilor cu bancile finantatoare, spera ca acest contract cu asocierea Vinci - Strabag - Aktor sa fie semnat pana la 20 aprilie. Potrivit lui Ponta, in jurul acelei date ar trebui inaugurat si santierul autostrazii.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Ponta a mai aratat ca Guvernul a rezervat in buget 100 milioane lei pentru exproprieri, subliniind ca toate terenurile sunt in extravilan.

Potrivit premierului, daca toate procedurile vor fi realizate cu succes si se va reusi semnarea contractului la termenul propus, Guvernul va grabi si realizarea celorlalte proiecte de parteneriat public-privat, precum Pitesti-Craiova si Centura de Sud a Capitalei.

Ponta s-a aratat convins ca firmele constructoare vor respecta termenele convenite, pentru ca incepand cu 2017 sa poata primi de la Guvern sumele cheltuite in proiect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.