Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva", Legea asistentei sociale.

Camera Deputatilor a adoptat cu vot majoritar Legea asistentei sociale, insa deputatii opozitiei nu au votat, deoarece reprezentantii PNL si PSD au supravegheat votul deputatilor puterii. Procesul de adoptare a inceput saptamana trecuta, cand proiectul a fost adoptat pe articole, dupa dezbateri de doua ore.

Reprezentantii PSD si PNL s-au opus acestui act normativ, pe motiv ca este un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala.

Amendamentele de fond ale opozitiei la cele 147 de articole ale proiectul de lege au fost repinse prin vot. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, pe care Senatul l-a adoptat tacit, dupa ce a fost blocat timp de doua luni, relateaza MEDIAFAX.

Sulfina Barbu, ministrul Muncii, a promis ca noua Lege a asistentei sociale va eficientiza sistemul si in acelasi timp va incuraja oamenii sa fie activi in societate.

  • Amendamente introduse

Cele mai multe amendamente introduse de Comisia de munca a Camerei deputatilor sunt de forma. Deputatii au tinut sa precizeze ca beneficiile de asistenta sociala finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale se vor acorda sub rezerva achitarii de catre beneficiar a obligatiilor de plata catre bugetul local.

Plata beneficiilor sociale se poate efectua in functie de optiunile beneficiarului si in tichete sociale, nu numai prin mandat postal sau cont bancar. Modalitatea de acordate prin tichetele sociale se va stabili prin legi speciale.

Alte prevederi introduse de comisie se refera la faptul ca serviciile sociale pot functiona numai daca sunt acreditate si ca autoritatile administratiei publice vor asigura informarea beneficiarilor cu privire la serviciile oferite de furnizorii privati de servicii sociale, iar beneficiarul are dreptul sa aleaga liber dintre furnizorii de servicii acreditati.

Citeste si:
Asistentii maternali vor avea contracte individuale de munca
Asistentii maternali vor avea...

Ministerului Muncii ii revine sa intocmeasca anual statistici privind privind saracia, incluziunea sociala si sa identifice factorii care duc la incluziune sociala, sa elaboreze rapoarte, sa formuleze recomandari pe aceasta tema.

Alte amendamente ale comisiei de administratie prevad ca Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare va evalua activitatea personalelor care prezinta afectiuni generatoare de dizabilitati sau de invaliditate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.