Sulfina Barbu promite ca noua lege a asistentei sociale va eficientiza sistemul si in acelasi timp va incuraja oamenii sa fie activi in societate.

Legea asistentei sociale va pune ordine in sistem, va schimba mentalitatea si va limita dependenta oamenilor de ajutoarele de la stat, incurajandu-i sa fie activi in societate, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, pentru MEDIAFAX.

"Trebuie schimbata mentalitatea. Avem nevoie de un cadru legal care sa impuna reguli, sunt necesare aspectele Legii asistentei sociale, care pune ordine in sistem, creeaza noi instrumente de monitorizare a banilor de la buget", a spus Sulfina Barbu.

Prin noul act normativ vor fi instituite patru mari categorii de beneficii de asistenta sociala, respectiv masuri pentru prevenirea saraciei si riscului de excluziune sociala, asistenta sociala a familiei si copilului, asistenta sociala a persoanelor cu nevoi speciale si alte tipuri de ajutoare si facilitati.

Aceste patru categorii de beneficii sociale cuprind noua tipuri de alocatii, indemnizatii si facilitati, printre care:

  • venitul minim de insertie,
  • alocatia de stat pentru copii
  • alocatia de plasament
  • indemnizatii, stimulente si ajutoare pentru cresterea copilului
  • indemnizatii pentru persoanele cu nevoi speciale,
  • indemnizatia lunara de hrana si HIV/SIDA
  • ajutor pentru pesoanele refugiate,
  • ajutor de urgenta si alte facilitati, respectiv contributiile de asigurari de sanatate, transportul persoanelor cu dizabilitati, subventionarea dobanzilor la credite pentru persoanele cu dizabilitati.

O alta sectiune speciala a legii este cea care se adreseaza prestarii de servicii sociale. In mediul rural serviciile sociale sunt aproape inexistente, motiv pentru care categoriile vulnerabile (copiii, persoane cu dizabilitati si persoane in varsta) nu pot primi ajutorul de care au nevoie.

Una dintre solutii este realizarea parteneriatelor public-private, care vor conduce la externalizarea serviciilor sociale si implicit, la imbunatatirea calitatii lor.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, pe articole, proiectul legii asistentei sociale, dupa dezbateri de doua ore. Reprezentantii PSD si PNL s-au opus acestui act normativ, pe motiv ca este un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.