Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat duminica, inainte de inceperea Rezidentiatului, ca absolventii de Medicina, care nu reusesc sa intre la concurs, vor fi inclusi in sistem cu atributii limitate, pentru a acoperi deficitul de personal, ei putand ajuta medicii pe sectii si face garzi.

"E pacat ca sistemul sa nu-i foloseasca daca nu intra in rezidentiat. Vrem sa acoperim o parte din personal cu absolventi, iar pentru ei vom propune atributii cu caracter limitat", a declarat ministrul Sanatatii, precizand ca modificarea este avuta in vedere pentru un pachet legislativ pregatit de Ministerul Sanatatii, relateaza MEDIAFAX.

Csekle Attila a precizat ca tinerii medici vor putea sa ajute medicii de pe diferite sectii, de la urgente si vor putea face si garzi, legislatia actuala nepermitandu-le acest lucru.

Ministrul a adaugat ca masura ar fi si in avantajul absolventilor care vor putea astfel sa castige experienta preofesionala.

Demnitarul a afirmat ca prin Legea salarizarii unitare va exista o crestere a salariilor de baza la medicii rezidenti, cu 50 - 70 la suta, dar ca tinerilor medici trebuie sa li se creeze si o perspectiva profesionala pentru ca ei se simt neglijati.

  • La rezidentiatul de duminica sunt scoase la concurs 2.984 de locuri, dintre care 2.740 sunt pentru medicina, 175 pentru medicina dentara si 69 pentru farmacie. La acestea se adauga 521 de posturi, dintre care 469 pentru medicina si 52 pentru farmacie.

Cei mai multi medici tineri, respectiv 4.319, s-au inscris pentru locurile si posturile scoase la concurs in domeniul medicina, 701 au optat pentru medicina dentara, iar 111 pentru specialitatea farmacie.

La concursul din 2010 sunt mai putini absolventi care au ales sa se inscrie pentru posturile scoase la concurs, chiar daca la finalizarea studiilor de specialist au un loc de munca garantat, au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

  • Astfel, pentru cele 469 de posturi scoase la concurs in domeniul medical s-au inscris 384 de candidati, iar pentru cele 52 de posturi din domeniul farmaceutic s-au inscris doar doi candidati.

Pe de alta parte, a crescut cu aproape 500 numarul locurilor si posturilor scoase la concurs pentru specialitatile medicale altele decat cele de medicina de familie.
Citeste si:
Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare în...
Cabinetele de medicină de...

  • La rezidentiatul din 2010 nu exista modificari fata de anul trecut in ceea ce priveste tematica si bibliografia si nici in ceea ce priveste sistemul de test-grila, acesta continand 200 de intrebari.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.