Doar 60% dintre romani stiu despre posibilitatea acordarii a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie non-profit. Vezi ce institutii au ales romanii pentru redirectionare.

  • Biserica, favorita pentru redirectionarea a 2% din impozitul pe venit
Aproximativ o treime dintre persoanele care au redirectionat cei 2% au ales biserica si fundatiile bisericesti, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare GfK Romania, in conditiile in care doar 60% dintre romani stiu despre posibilitatea redirectionarii, relateaza NewsIn.

Astfel, doar jumatate dintre persoanele care cunosc posibilitatea de a redirectiona 2% din impozitul pe profit au si actionat in acest sens. 29% dintre acestia au redirectionat cele doua procente catre biserica sau fundatii bisericesti, 10% catre SMURD, 9% catre Salvati Copiii, si cate 6% catre Copii in dificultate si Crucea Rosie. De asemenea, aproximativ 8% dintre persoane au redirectionat 2% din impozitul pe venit catre diverse scoli sau fundatii care sprijina educatia sau cultura.

Criteriul care a stat la baza alegerii unei organizatii catre care sa orienteze cele doua procente din impozitul pe venit in 2009 este recomandarea, fie din partea familiei sau prietenilor, fie din partea companiei la care lucreaza.

  • Tu ai redirectionat 2% din impozit?

Principalele motive mentionate de persoanele care nu au redirectionat 2% din impozit in 2009 sunt fie lipsa de interes (28%), fie lipsa unui venit in 2009 (26%). Restul persoanelor invoca necunoasterea proceduriide redirectionare, lipsa de incredere in ONG-uri sau faptul ca nu le-a solicitat nimeni acest lucru.

Intentia de redirectionare a 2% din impozitul pe venit in 2010 este, la nivel declarativ, mai mare decat anul trecut, peste trei sferturi dintre persoanele care cunosc aceasta posibilitate spunand ca vor si actiona in consecinta. Ca posibili beneficiari, ierarhia este asemanatoare cu 2009, pe primul loc aflandu-se biserica sau fundatiile bisericesti (23% dintre cei care intentioneaza sa redirectioneze), urmata de organizatiile Salvati Copiii (14%), SMURD (13%), Copii in dificultate (10%) si Crucea Rosie (aproape 9%).

Citeste si:
Categoria de salați care ar putea fi scutită de la plata...
Categoria de angajați care ar...

Problemele copiilor abandonati sau aflati in dificultate sensibilizeaza cel mai mult opinia publica, aceasta fiind de departe principala cauza pentru care persoanele intervievate doresc sa fie folositi banii redirectionati din impozit (42%). Alte cauze mentionate intr-o proportie mult mai mica sunt batranii abandonati sau afectati de saracie (10%), biserica (6%), persoane cu dizabilitati sau protectia mediului (cate 6% fiecare). Pe de alta parte, combaterea violentei in familie sau ajutorarea persoanelor infectate cu HIV/ SIDA sunt considerate prioritare de mai putin de 2% dintre persoanele intervievate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.