Industria miniera din Romania poate sa foloseasca in continuare cianurile pentru a extrage aurul si argintul, pentru ca proiectul de lege care prevedea interzicerea utilizarii acestor substante toxice a fost retrimis Comisiei pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor.

Contrar asteptarilor, toata lumea se poate declara multumita de aceasta decizie. Pe de o parte, promotorii proiectului minier de la Rosia Montana mai pot spera in realizarea investitiei propuse, iar pe de alta parte oponentii acestui proiect spera si ei la interzicerea totala a procedeului cu cianuri, ceea ce ar pune cruce exploatarii preconizate in Muntii Apuseni.

O colaborare inedita intre senatorii Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a dus la aparitia unui proiect de lege (n.r. - modificarea Legii nr. 85/2003 privind minele) prin care sa se interzica utilizarea cianurilor in industria miniera. Majoritatea senatorilor a votat proiectul de lege, dar a fost respins, in ansamblu, pentru ca nu a intrunit numarul de voturi necesare modificarii unei legi organice, asa cum este cea a minelor. La Camera Deputatilor au intervenit modificari majore, care, efectiv, anulau scopul initial - de interzicere a cianurilor in minerit. De aceasta data, colaborarea a fost intre PSD si PD-L, reprezentantii acestor partide aducand amendamentele care au schimbat sensul legii.

UE ar fi de vina

Deputatii au invocat Directiva 2006/21 a Comisiei Europene, privind gestionarea deseurilor din industriile extractive. Actul normativ comunitar, obligatoriu si pentru Romania, intra in vigoare la 1 mai 2008. Amendamentele promovate de parlamentarii PSD si PD-L impun respectarea acestei directive, care nu interzice utilizarea cianurilor, ci numai le controleaza foarte strict si le limiteaza in folosire.
In aceste conditii, mai multi deputati au cerut retrimiterea proiectului la comisie, considerand ca legea nu are nici o legatura cu proiectul initiat de Funar si Eckstein. Cu numai o singura abtinere, deputatii au votat retrimiterea proiectului la Comisia de industrii si servicii, pentru o analiza.

"Avand in vedere ca initiativa legislativa a fost modificata complet, cea mai buna alternativa a fost cea de a retrimite proiectul de act normativ la Comisie. Sa speram ca, la noua analiza din cadrul Comisiei de industrii si servicii, proiectul de lege nu va mai fi modificat. Din punct de vedere politic, in continuare avem un partid politic - PSD - care nu-si respecta decizia de a sustine interzicerea utilizarii cianurilor in minerit. Pe de alta parte, reprezentantii PD-L par sa respecte recomandarea presedintelui Emil Boc de a sustine initiativa legislativa in varianta initiala - interzicerea cianurilor in minerit", a declarat Anamaria Bogdan, de la Coalitia "Romania fara Cianuri".

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a tinut sa precizeze ca parlamentarii liberali doresc interzicerea utilizarii cianurilor in minerit. El considera ca legea mai are o sansa, in varianta initiala, daca va fi retrimisa la Comisie, pentru o noua analiza. "La Rosia Montana nu poate fi exploatat aurul acum astfel. Vor aparea noi tehnologii, fara a distruge patru munti. Romania are nevoie de aur si peste 50, peste 100 de ani, si aurul nu pleaca din Romania pana cand apare o noua tehnologie", a spus Olteanu.

Promisiunile corporatiei

Exploatarile miniere se pot desfasura intr-o maniera responsabila, a declarat Nicolae Suciu, vicepresedinte pe probleme juridice al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). "Proiectul Rosia Montana este realizat sa se conformeze celor mai inalte standarde. Ne exprimam convingerea ca membrii Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor vor sustine in continuare implementarea Directivei Europene 2006/21/CE, care prevede cele mai stricte reglementari in domeniu din lume, la momentul actual", a mai spus Suciu.

Cel mai mare impact al unei astfel de prevederi legale este asupra proiectului minier de la Rosia Montana, unde RMGC vrea sa expoateze un zacamant de aur si argint, utilizand tocmai proceduri cu cianuri.