Nominalizarea avocatului Catalin Predoiu pentru portofoliul Justitiei a provocat surpriza, dar si nemultumiri in randul liderilor liberali.

Sedinat de azi a PNL are toate premizele sa fie o intalnire conflictuala, in conditiile in care vicepresedintii liberali Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai se arata dezamagiti de faptul ca Tariceanu a ajuns la o intelegere cu presedintele Traian Basescu pentru numirea lui Predoiu, fapt care s-ar putea traduce in partid ca o cedare a premierului in fata sefului statului, informeaza Romania Libera.

Potrivit Adevarul, membrii conducerii liberale ii reproseaza primului-ministru ca a incalcat o decizie anterioara a Biroului Politic Central al PNL, care prevedea numirea lui Teodor Melescanu la MJ si a senatorului Radu Stroe la Aparare. Mai mult, acestia sunt nemultumiti ca nu au fost consultati in aceasta privinta.

Potrivit informatiilor care circulau la varful PNL, Tariceanu s-ar fi consultat doar cu Bogdan Olteanu si Teodor Melescanu. In mod semnificativ, unii lideri ai partidului afirmau vineri ca Predoiu nu are nicio legatura cu PNL, desi acesta este membru PNL din 1991 si a avut si o escala la PL ’93, partid condus la vremea respectiva de Dinu Patriciu., informeaza EVZ.

Cu cateva ore inainte de anuntul oficial al Guvernului, unii vicepresedinti credeau ca Tariceanu va opta pentru prelungirea cu inca 45 de zile a interimatului lui Teodor Melescanu.

Liderii PNL nu au uitat faptul ca Tariceanu nu a fost de acord in prima instanta cu nominalizarea Noricai Nicolai la Justitie, la sfarsitul anului trecut, acesta sprijinind ideea aducerii in fruntea ministerului a unui tehnocrat. Radicalii din partid se simt in acest sens frustrati pentru ca, prin intelegerea cu Basescu, premierul a reusit sa numeasca un om fara mari influente in PNL, dar sub controlul direct al prim-ministrului.

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a iesit sambata, pe postul Realitatea TV, cu o declaratie impaciuitoare: „Fara indoiala ca avea dreptul, e o prerogativa foarte clara a primuluiministru. As vrea sa spun ca sunt surprins sa aflu ca exista tensiuni sau neintelegeri la varful PNL pe acest subiect“.

La randul sau, Ludovic Orban a declarat ca numirea lui Predoiu "a fost o problema a premierului si a presedintelui", evitand sa raspunda daca a fost consultat sau nu. "Faptul ca primul-ministru s-a dus cu nominalizarea direct la Cotroceni, fara a se consulta cu partidul, este o prerogativa clara a functiei pe care o are", a mai spus Orban. Acesta a sustinut ca numirea lui Predoiu este o optiune buna, "ramane insa de vazut in ce masura va reusi in aceasta misiune grea". La randul sau, Radu Stroe s-a declarat "uluit" de aceasta nominalizare, afland acest lucru de la televizor. "Din cate stiu, premierul nu s-a consultat cu nimeni din partid", a adaugat Stroe.

Potrivit BBC, numirea i-a luat prin surprindere pe majoritatea reprezentantilor partidelor parlamentare.
Vicepresedintele PSD, Victor Ponta spune la BBC ca functia de ministru al justitiei nu este una usoara avand in vedere ca Romania e intr-un an electoral iar in justitie sunt multe de rezolvat.

"Nu ne asteptam si am sentimentul ca domnul Tariceanu face experimente pe pielea noastra si a justitiei pentru ca totusi domnul Predoiu e un om tanar, un om din lumea privata, nu l-am auzit vreodata, nici cei din PNL nu-l cunosc. Sa speram ca dupa experimentul esuat cu Tudor Chiuariu de data asta premierul a avut mana buna", a spus Victor Ponta.

Reprezentantii Partidului Romania Mare cred ca mai potrivit la justitie ar fi fost totusi un om politic.
La randul sau, presedintele PD-L, Emil Boc - care a sustinut-o politic pe Monica Macovei in timpul mandatului sau de ministru si a fost nemultumit de activitatea succesorului acesteia - Tudor Chuiariu - considera ca aceasta nominalizare arata ca Partidul National Liberal duce lipsa de candidati pentru functii de ministru.

"Aceasta nominalizare arata ca PNL si-a epuizat resursele politice pentru a putea oferi solutii pentru diverse ministere. Pe de alta parte, dosarul profesional il recomanda pe domnul Predoiu pentru functia de ministru al justitiei", spune Emil Boc.

"Sper ca prin ceea ce va face sa infirme orice suspiciune legata de apropierea domniei sale de Dinu Patriciu. Beneficiaza de prezumtia noastra de nevinovatie", spune presedintele PDL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.