Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a felicitat Romania, luni seara, pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona, exprimandu-si speranta ca statele UE "vor urma rapid calea luata de cele patru tari care au aprobat deja acest tratat", transmite AFP.

Barroso a felicitat Bucurestiul, dupa cum salutase si ratificarea Tratatului in Ungaria, Slovenia si Malta.
Presedintele Comisiei Europene considera ca ratificarea de luni din Parlamentul Romaniei constituie "inca o etapa spre obiectivul intrarii in vigoare a noului tratat la 1 ianuarie 2009".

Acest tratat, semnat de liderii europeni in decembrie 2007, reia o mare parte dintre elementele inovatoare ale Constitutiei europene, care a fost respinsa prin referendum, in 2005, de catre francezi si olandezi.
Legea de ratificare a fost adoptata de Parlamentul roman cu 387 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere din totalul celor 463 de de locuri cate numara Legislativul.

Ratificarea Tratatului a intervinit chiar in ziua vizitei oficiale in Romania a presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care a tinut un discurs in fata camerelor reunite ale Parlamentului in deschiderea dezbaterilor.
Ministrul sloven al afacerilor externe, Dimitrij Rupel, a carui tara se afla la presedintia UE, a spus saptamana trecuta ca spera ca "marea majoritate" a celor 27 de state membre vor ratifica tratatul pana la sfarsitul lunii iunie.

Aproape toate ratificarile se vor face pe cale parlamentara, cu exceptia Irlandei, unde referendumul este obligatoriu. Franta ar urma sa fie prima dintre tarile "mari" UE care ratifica documentul, votul in acest sens fiind prevazut joi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.