Procurorii PICCJ arata in referatul in care au cerut avizul de cercetare pentru Dobre ce demersuri s-au facut pentru "subtierea" listelor electorale.

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie argumeanteaza ca Dobre, alaturi de chestorul Constantin Manoloiu si de secretarul de stat Ioan Cabulea, au facut "demersuri, au purtat mai multe discutii despre modalitati prin care, intr-un mod aparent legal, sa se poata ajunge la o diferenta intre numarul electorilor de la referendumul din 29 iulie 2012 si cei pe care urmareau sa-i obtina printr-o actualizare ulterioara".

"Potrivit probelor administrate in cauza, scopul il constituia justificarea formala a operatiunilor ulterioare, prin care din listele electorale permanente urmau sa fie excluse un numar de persoane cu drept de vot", explica anchetatorii in documentul citat de MEDIAFAX.

In vederea atingerii acestui scop s-a optat inclusiv pentru reducerea fictiva a populatiei in unele judete, iar una dintre modalitatile de obtinere a acestui rezultat era cresterea numarului de persoane care figureaza in bazele de date ca fiind decedate.

Functionari cu atributii in gestionarea listelor de alegatori pentru referendum vorbeau, luni, 6 august, despre curatarea, actualizarea numarului de morti, la Gorj, "judetul lui Ponta", inregistrandu-se intr-o luna 40.000 de decese, concluzia ironica fiind ca "raman putini olteni".

Totodata, o functionara spune ca "nu o intereseaza", precizand unui interlocutor ca daca alegatorul are cetatenie romana, are dreptul sa voteze: "Sa ma lase dracu' in pace!".

Cum se "periaza" listele electorale: Afla daca esti vizat de verificari

Fostul ministru de Interne Ioan Rus ii spunea lui Victor Paul Dobre, intr-o discutie despre listele electorale, in 4 august, ca el le-a spus ca nu semneaza "niciun singur om in plus sau in minus", pentru ca "eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!.

Citeste si:
Reduceri de până la 50% la cele mai iubite dispozitive beauty, de...
Reduceri de până la 50% la...

Ioan Rus ii spunea lui Victor Paul Dobre ca li se cere sa se demonstreze faptul ca referendumul este valid si ca ei trebuie sa faca "cvorumul ala".

"Pai, de unde...sa-l facem?", ii spunea Rus lui Dobre intr-o discutie telefonica din seara zilei de 4 august, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmarire penala pentru fostul ministru al Administratiei Victor Paul Dobre.

Fostul ministru al Internelor mai spunea ca a vorbit cu premierul si ca a transmis ca vine in 6 august in Capitala. In cazul cvorumului, Rus spunea ca le-a transmis ca "daca exista aceasta posibilitate", el nu are nicio problema, dar "noi zicem, in tampenia noastra ca nu se poate, deci, tampenia noastra nu are cu ce sa va incurce!".

Rus mai spunea ca sunt unt unii care sustin ca ei se opun, ca el este omul presedintelui si Dobre s-a "convertit".

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

Fostul ministru de Interne ii mai spunea lui Dobre ca el nu semneaza "niciun singur om in plus sau in minus! Si cu asta basta! (...) Ca nu inteleg, ca asta e un gest politic important care...Bun, e important, dar eu chiar nu vreau sa-mi petrec batranetile in puscarie!".

"Asupra mea si a MAI s-au exercitat nenumarate presiuni, nenumarate discutii si aprecieri, incepand cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu. Acest lucru este complet inaacceptabil. Limitele demnitatii mele le stabilesc singur. Eu sunt un politican onest si Corect si din acest motiv mi-am inaintat demisia de onoare", a declarat Ioan Rus cand si-a anuntat demisia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.