Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referindu-se la situatia de la Jucu, ca este vorba despre un fenomen la care Romania trebuie sa se astepte, avertizand ca inchiderile potentiale nu se pot referi numai la fabrica din aceasta localitate, ci si la alte industrii.

Presedintele a spus, la plecare spre Polonia, unde participa la un summit-ul Parteneriatului Estic, ca avertizase asupra riscului ca multinationalele sa inceapa sa-si reduca activitatea pe teritoriul Romaniei.

"Iata ca incepe sa se intample. E un fenomen la care trebuie sa ne asteptam", a spus Basescu, citat de MEDIAFAX.

El a mentionat ca acest fenomen nu poate fi compensat decat prin crearea de locuri de munca in baza deciziilor luate de Guvern.

Din punctul meu de vedere, nu este o noutate. Am avut frecvent discutii cu Guvernul, mai ales dupa ce s-a prefigurat ca fiind aproape sigura prelungirea perioadei de criza economica, discutii in care am cerut sa vizeze crearea de locuri de munca in deciziile pe care urma sa le ia. Am avertizat asupra acestui risc ca multinationalele sa inceapa sa-si reduca activitatea in Romania", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a apreciat ca acest fenomen, "la care Romania trebuia sa se astepte, nu poate fi compensat decat din crearea locurilor de munca". "Inchiderile potentiale nu se pot referi numai la Jucu ci si la alte industrii, pentru ca primele sacrificate de regula sunt companiile care sunt externalizate din teritoriul national al multinationalelor. Orice astfel de investitie prezinta si riscul pe care l-am vazut anuntat", a adaugat presedintele.

El a mai spus ca mai exista si riscul pierderii actualilor potential investitori. "Si potentialii investitori pe care ii avem, care in momentul de fata par a fi realitati, fie ca ne referim la cei care vor sa faca prospectiuni in Marea Neagra sau in teritoriul Romaniei legat de gaze sau cei care vor sa exploateze aur, argint sau cupru, daca ii vom mai tine mult cu birocratia noastra si cu lipsa de curaj in a ne asuma decizii importante, o sa-i pierdem si pe aceia. E riscul pe care Guvernul, daca nu actioneaza, si-l asuma deliberat si va trebui sa raspunda nu pentru ce a facut, ci pentru ce nu a facut, daca nu va face suficient de rapid", a mai spus seful statului.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Grupul finlandez Nokia a anuntat joi ca va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii vor fi derulate pana la sfarsitul anului.

Care este planul pentru fabrica Nokia din Cluj?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.