Guvernul bulgar intentioneaza sa construiasca un depozit pentru deseuri radioactive, la doar 4 kilometri distanta de malul Dunarii, aproape de Dolj.

Probabil molti dintre voi stiau acest lucru, care a mai fost dezbatut in presa anul acesta, insa guvernul nu a avut nicio reactie, iar consecintele acestei constructii asupra populatiei nu au fost dezvaluite.

Secretarul executiv al PSD, Valeriu Zgonea trage un semnal de alarma populatiei, legat de „bomba ecologica” de langa Dunare.

Potrivit datelor, langa centrala nucleara de la Kozlodiu, ar trebui sa fie depozitate, pana in anul 2075, aproape 350.000 de tone de deseuri radioactive!

Constructia depozitului ridica riscuri foarte mari, in primul rand pentru sanatatea populatiei din zona. Sunt peste 30.000 de oameni care traiesc in cele 23 de localitati romanesti aflate in zona monitorizata, oameni care pot fi afectati grav de acest depozit. Daca adaugam si localitatile din Olt si pe cele de pe malul bulgaresc, depasim cifra de 100.000 de oameni care pot avea de suferit din cauza acestui depozit.

Efectele radiatiilor de la centrala nucleara Kozlodui reprezinta deja o problema. Mortalitatea in sudul Doljului din cauza cancerului a ajuns la 10%, iar in mod neoficial medicii spun ca numarul bolnavilor este mult mai mare. Nu putem neglija nici consecintele economice negative asupra intregii regiuni. Ce investitori ar dori sa vina si sa desfasoare o activitate economica langa o bomba radioactiva? Si ecosistemul Dunarii va fi afectat. Construirea depozitului va distruge intreaga zona, din toate punctele de vedere - uman, social, economic!, scrie Zgonea pe blogul sau.

Secretarul executiv PSD sustine ca a trimis pana acum o scrisoare deschisa catre Janez Potocnik, Comisarul european pentru Mediu, pe aceasta tema si membrilor Comisiei de Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, precum si tuturor europarlamentarilor romani de la Bruxelles.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

  • Ce spune Guvernul roman?

In ciuda tuturor pericolelor pentru populatie, Guvernul roman considera ca aceasta constructie este „acceptabila” in ceea ce priveste securitatea radiologica a populatiei si a mediului.

Singura actiune a autoritatilor romane este ca proiectul va fi reevaluat.

Ce parere aveti?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.